НАТО във връзка с въоръжения конфликт между Русия и Украйна преформатира подхода си към отбраната, пише The New York Times. Новата стратегия предполага, че силите на Алианса в Източна Европа няма да чакат съюзници от САЩ, а ще увеличат числеността на войските, за да отблъснат атаките по границите си в случай на руска атака. Основният принцип е да се защитава всеки сантиметър от територията на съюза.

Въоръженият конфликт в Украйна накара НАТО да увеличи бойния си капацитет, както по време на Студената война, и да се подготви за водене на военни действия по границите си, пише New York Times.

"НАТО бързо преминава от това, което военните наричат ​​"възпиране чрез възмездие“ към стратегия "възпиране чрез възбрана“. Това означава революция на практика: повече войски, постоянно базирани по руската граница, по-тясна интеграция на военните планове на САЩ и съюзниците, увеличени военни разходи“, се казва в статията.

Предишната стратегия предполагаше, че европейските членове на Алианса, в случай на руска атака, ще се опитат да издържат до пристигането на съюзнически сили, предимно американски. И едва след това те ще се опитат да нанесат контраудар. Приемането на новата стратегия на НАТО е по инициатива на Полша и балтийските страни, които не искат да се изправят пред период на заграбване на техните територии, както се случва с Украйна, пише NYT.

Преформулирането на подхода на НАТО е не само да направи Алианса по-силен и по-боеспособен, но и да направи тази готовност по-видима за Русия - това е критичен елемент от новата стратегия за възпиране.

"Днес дебатът вече не е за това колко [ресурси са необходими за осигуряване на бойна способност], а за това колко е достатъчно“, заяви Камила Гранд, бивш помощник генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната, цитиран от вестника.

Според нея сега страните от Централна и Източна Европа настояват в случай на война с Русия да не разчитат да си върнат загубените в началото на конфликта територии, а "да защитават всеки сантиметър от територията на НАТО от първият ден“.

NYT съобщава, че батальон от многонационални войски вече е разположен в източната част на Северноатлантическия алианс по границите с Русия на територията на осем страни-членки на НАТО. Новият подход описва подробно как да се увеличи броят на войските до бригада, за да може успешно да се отблъснат атаките на ВС на РФ от самото начало. Стратегията има за цел също така да подобри готовността, мобилността и логистиката за бързо разполагане на позиции.

Позовавайки се на високопоставен представител на НАТО, изданието съобщава, че генерал Кристофър Каволи, под чието командване са прехвърлени по-голямата част от силите на Алианса в Европа, "за първи път след Студената война ще обедини военните планове на САЩ и съюзници и американците отново ще застанат в центъра на отбраната на Европа“. Според него за първи път от последните 40 години страните от Източна Европа ще знаят точно какви действия ще предприеме Алиансът, за да ги защити.

Освен това промяната в стратегията предполага ограничаване на военните операции извън Алианса. "Ако по-рано страните от НАТО можеха да бъдат помолени да изпратят, например, някои леко въоръжени експедиционни сили с хеликоптери в Афганистан, сега те ще бъдат натоварени със задачата да защитават определени части от територията на НАТО“, се казва в статията.

Но за някои страни този подход ще бъде свързан с повишени разходи. Например Обединеното кралство ще трябва да предостави повече тежка броня, за да защити източния фланг на НАТО. Дори ако британското правителство предпочита да разположи по-леки експедиционни сили, изискващи по-малко пари, хора и оборудване.

Сега ръководството на Алианса изпраща въпросници на членовете си, в които те трябва да докладват за производствените мощности на своя военно-промишлен комплекс, наличната техника и въоръжение. А плановиците на НАТО от своя страна, въз основа на тази информация, ще дадат препоръки за оптимизиране на войските.

Според Робърт Бел, съветник по отбраната на американската мисия в НАТО до 2017 г., Дания например е била длъжна да спре финансирането на строителството на подводници. А на Канада беше наредено да предостави самолети за зареждане с гориво на обединената групировка на силите на Алианса в Европа.

Бел казва, че някои страни може да се противопоставят на такова строго прилагане. Като пример той цитира факта, че през последните години някои страни от НАТО, които имаха на въоръжение фрегати, отказаха да поставят на тях ракетни системи поради опасения от ескалация. В случай на подобна съпротива страните ще трябва да защитават позицията си пред всички членове на Алианса. И ако останалите съюзници решат, че тази позиция не отговаря на общите планове, тогава те могат да гласуват за принуда.

Друга задача на командването на НАТО ще бъде разработването на планове за интегриране на Финландия и Швеция в колективната отбрана (след одобрение на молбата на последната).

NYT подчертава, че докато НАТО потенциално може да постави 13 корпуса от 40 000-50 000 войници "под оръжие“, действителният брой на войските, готови за разполагане, е много по-малък. Следователно генерал Каволи трябва да определи къде да разположи наличните войски при криза.