Хенри Кисинджър почина на стогодишна възраст, съобщава The New York Times. "Най-влиятелният държавен секретар на следвоенната епоха, едновременно славен и хулен“, Кисинджър до голяма степен оформи историята по време на Студената война и наследството му все още отеква в отношенията с Китай, Русия и Близкия изток.

Учен-дипломат, носител на Нобелова награда, този човек има може би най-големият принос за развитието на отношенията на САЩ със страните от Изтока: именно Кисинджър стои в началото на нормализирането на отношенията между САЩ и Китай и той е смятан за един от идейните вдъхновители на политиката на "разведряване“ в отношенията със СССР през 70-те години.

Още в средата на 50-те години, като млад професор в Харвард, политикът защитава позицията на ядреното сдържане. По-късно, като държавен секретар, Кисинджър продължи да пропагандира позицията си: той беше уверен, че никоя страна "няма способността да нанесе ядрен удар, без да плати неприемливо висока цена“.

Дипломатическите усилия на Кисинджър поставиха началото на политика на "разведряване“, която доведе до значително намаляване на напрежението в американско-съветските отношения. Според The ​​New York Times именно действията на държавния секретар са допринесли за сключването на първите големи договори за контрол на ядрените оръжия между Съединените щати и Съветския съюз: през 1972 г. Брежнев и Никсън подписват ОСВ-1, което поставя началото на десетилетия на споразумения за контрол на оръжията.

Освен това Кисинджър винаги е настоявал, че вечното желание на САЩ да "изолират Русия“ и "отслабят Китай“ е безполезно. Вместо това той предлага да се направят промени в областта на политиката на баланса на силите, развивайки съществуването на тристранни отношения между тези страни, пише изданието.

Бившият държавен секретар продължи да защитава позицията си за Русия и днес. Кисинджър "винаги е предупреждавал Съединените щати да не подценяват Владимир Путин“, с когото дипломатът се е срещал лично на няколко пъти. Американският политик беше убеден, че за да оцените разумно действията на Русия и "да разберете Путин, трябва да прочетете Достоевски, а не Mein Kampf“.

Трудно е да се надценят постиженията на Кисинджър в областта на американската дипломация, пише The New York Times. Благодарение на дълбокото си разбиране на дипломатическата история, политикът остави незаличима следа в историята на целия свят - той е човек, който "направи промени във всички глобални отношения, до които се докосна“