НАТО е готова да предостави помощ на Молдова, ако нейното ръководство поиска това, заяви във вторник Мирча Джоана, заместник генерален секретар на Алианса, предава ТАСС.

"Ако официален Кишинев се обърне за помощ към НАТО, за да гарантира сигурността на страната, Алиансът ще разгледа тази възможност в рамките на съществуващото партньорство. Напоследък често се чуват изявления, че Молдова се нуждае от система за противовъздушна отбрана, че се нуждае от система за защита срещу дронове, че се нуждае от киберзащита. Това са очевидни неща", отбеляза Джоана по телевизионния канал Молдова 1. Тя определи като "абсолютно законно да се получават такива средства за защита на територията и населението" на Молдова.

Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари, ръководителят на Молдова поиска от страните от НАТО да окажат помощ в борбата с разпространението на информация в социалните мрежи, която отразява руската гледна точка за световните събития. А парламентът, който се контролира от Партията за действие и солидарност, прие закон, позволяващ, според авторите му, "да се контролира пропагандата и дезинформацията в онлайн пространството“.

Санду не изключи, че в контекста на украинската криза републиката може да се откаже от неутралитета си и да се присъедини към военен съюз. Тя също така изрази интерес за засилване на сътрудничеството с НАТО за превъоръжаване на молдовската армия. Властите на непризнатото Приднестровие, Гагаузката автономия и опозиционните партии остро критикуваха плановете на правителството за сближаване с Алианса.