В резултат на земетресение с магнитуд 7,4 с епицентър в района на Пазарджик в югоизточната турска провинция Кахраманмараш към 6.30 часа на 6 февруари загинаха 76 души в седем провинции наТурция, най-малко 440 бяха ранени, съобщава "Анадолската агенция“.

Трусовете са усетени в близките провинции, главно в Хатай, Османия, Адияман, Газиантеп, Шанлиурфа, Диарбекир, Малатия и Адана. Турция обяви най-висока степен на заплаха. Властите се обърнаха за международна помощ.

Генералният щаб на турските въоръжени сили разпредели два самолета за транспортиране на помощ и спасителни екипи до района на бедствието. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонни разговори с управителите на провинциите Адана, Малатия, Газиантеп, Диарбекир, Хатай, Адияман, Османие и Шанлиурфа.

Държавният глава беше информиран за последствията от земетресението и хода на издирвателно-спасителните операции. Разрушителното земетресение в Турция беше усетено и в съседни страни, включително Сирия, Ливан, Кипър и Ирак.

По последни данни най-малко сто души са загинали в сирийските провинции Идлиб, Алепо, Хама, Латакия и Ракка, издирването на стотици продължава.