Повечето страни от Групата на двадесетте (Г-20) "остро осъждат войната в Украйна“, но сред членовете на асоциацията има и други мнения и оценки на тази ситуация. Това се посочва в съвместно изявление, прието в сряда след срещата на върха в Бали, предава ТАСС.

"По-голямата част от членовете на [Г-20] категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява големи човешки страдания и изостря съществуващите проблеми в глобалната икономика, ограничава нейния растеж, увеличава инфлацията, нарушава веригите за доставки, увеличава енергийната и хранителната несигурност и увеличава рискове за финансовата стабилност.Имаше други виждания, различни оценки на ситуацията и санкции", се казва в документа.

В изявлението се казва, че лидерите на Г-20 не смятат формата на асоциацията за "форум за решаване на проблеми със сигурността“. "Отбелязваме, че проблемите със сигурността могат да имат сериозни последици за световната икономика“, добавиха лидерите на Г-20.

Страните от Г-20 подчертават важността на зърнената сделка и са за нейното продължаване.

"Ние приветстваме подписването, с посредничеството на Турция и ООН, на две споразумения за безопасен транспорт на зърно и храни от украинските пристанища. Ние подчертаваме важността на тяхното пълно, навременно и текущо изпълнение от всички съответни заинтересовани страни и [подкрепяме] призиви на генералния секретар на ООН да продължат тези усилия на участниците“, се казва в документа.

Страните от Г-20 са за осигуряване на открита, прозрачна и недискриминационна търговия със селскостопански продукти и против налагането на забрани и ограничения върху износа на храни и торове по начин, който не е в съответствие със стандартите на Световната търговска организация (СТО).

В същото време членовете на Г-20, както се отбелязва в документа, призоваха всички страни да предоставят помощ на държавите, които са най-засегнати от хранителната криза. Те призоваха онези, които са в състояние да направят това, да "предоставят дарения в натура и ресурси“ и обещаха да улеснят хуманитарните доставки, за да осигурят достъп до храна при спешни случаи. В тази връзка Г-20 призова за изтегляне на хуманитарните дейности от санкциите.

Страните от Г-20 смятат използването или заплахата от използване на ядрени оръжия за неприемливи.

"От съществено значение е да се спазва международното право и многостранна система, която насърчава мира и стабилността. Това включва защита на всички цели и принципи, залегнали в Хартата на ООН и спазване на международното хуманитарно право, включително защита на цивилни лица и инфраструктура при въоръжени конфликти. Използване или заплаха за използване на ядрени оръжия е неприемливо“, се казва в документа.

"Мирното разрешаване на конфликти, усилията за разрешаване на кризи, както и дипломацията и диалогът са от жизненоважно значение. Сегашната ера не трябва да бъде ера на война", се казва в изявлението.

Г-20 подчерта необходимостта да се гарантира, че търсенето на енергия съответства на достъпните енергийни доставки.

"Живеем в период на климатични и енергийни кризи, изострени от геополитически предизвикателства. Изпитваме нестабилност в енергийните цени и пазари, както и недостиг/прекъсвания в доставките на енергия. Ние подчертаваме спешната необходимост от бърза трансформация и диверсификация на енергийните системи, укрепване на енергийната сигурност, устойчивостта и стабилността на пазара чрез ускоряване и осигуряване на прехода към чиста, устойчива, справедлива, достъпна и инклузивна енергия и потока от устойчиви инвестиции. Ние подчертаваме важността да се гарантира, че глобалното търсене на енергия съответства на достъпните енергийни доставки," се казва в комюникето.

В документа страните от Г-20 също потвърждават "ангажиментите за постигане на глобални нетни емисии на парникови газове/въглеродна неутралност до или около средата на века, като се вземат предвид последните научни постижения и различните национални обстоятелства“. "Призоваваме за продължаване на подкрепата за развиващите се страни, особено за най-уязвимите, по отношение на достъп до надеждна, устойчива и модерна енергия, изграждане на капацитет, достъпни най-нови технологии в публичното пространство, взаимноизгодно технологично сътрудничество и финансиране на мерки за смекчаване на изменението на климата в енергийния сектор“, се подчертава в комюникето.

Страните от Г-20 се ангажират да се борят с глобалната енергийна бедност и да гарантират стабилност на енергийните пазари.

Страните от Г-20 се ангажираха да ускорят прехода към алтернативни енергийни източници и да постигнат климатичните цели чрез укрепване на веригите за енергийни доставки и енергийна диверсификация.

Страните също декларираха своя ангажимент за борба с изменението на климата. "Ние сме решени да продължим усилията за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5°C. Това ще изисква значими и ефективни действия и ангажираност от всички страни“, отбелязват страните от Г-20.

Централните банки от Г-20 са твърдо ангажирани с постигането на ценова стабилност.

"В тази връзка централните банки следят отблизо въздействието на ценовия натиск върху инфлационните очаквания и възнамеряват правилно да калибрират темпото на затягане на паричната политика“, се казва в документа.

Г-20 потвърди ангажимента си за нулева толерантност към корупцията.

 

"Ще продължим да даваме пример, като укрепваме и изпълняваме нашите ангажименти и отговорности във връзка с усилията за борба с корупцията, включително чрез правно обвързващи документи, като същевременно потвърждаваме нашия ангажимент за нулева толерантност към корупцията“, се казва в документа.

Лидерите на страните потвърдиха ангажимента си за борба с нелегалната миграция.

"Ние също признаваме значението на предотвратяването на незаконните миграционни потоци и контрабандата на мигранти като цялостен подход към безопасна, организирана и редовна миграция, като същевременно се обръща внимание на хуманитарните нужди и първопричините за разселването“, се казва в документа.

Лидерите на страните от Г-20 призоваха за засилване на борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.

"Признаваме необходимостта международната общност да засили усилията си за ефективна борба с прането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия“, се казва в документа.

Г-20 отбеляза значението на борбата с дезинформацията и противодействието на заплахите в киберпространството.

"Признаваме значението на борбата с кампаниите за дезинформация, противодействието на киберзаплахите, онлайн злоупотребите и осигуряването на комуникационната инфраструктура“, се казва в него.

Страните от Г-20, се отбелязва в изявлението, са "ангажирани с по-нататъшното осигуряване на свободния поток на данни“.

Членовете на асоциацията смятат, че пандемията от коронавирус е ускорила трансформацията на цифровата икономика. Те също така признаха, че "достъпната и висококачествена цифрова свързаност е от съществено значение за цифровото приобщаване и цифровата трансформация, а устойчивата, сигурна и надеждна интернет среда е от съществено значение за повишаване на увереността и доверието на [потребителите] в цифровата икономика.“