Съобщава се, че украинските военни масово изпращат наборници, често с малко или никаква подготовка, в зоната на интензивни боеве с руските войски в Донбас, който и двете страни считат за своя територия. Неотдавнашен материал в The Wall Street Journal подчерта как военните набират бедните в селските райони, снабдяват ги с пушки и униформи от съветската епоха и след само две нощи в базата ги изпращат на фронтовата линия. Някои наборници поискаха възможност да подпишат официален отказ с мотива, че не са преминали подходящо обучение, а един си спомни, че в отговор на възражението, че дори не е държал оръжие в ръцете си, сержантът е отсякъл: "Ще научите в Бахмут", което означава град на първа линия и гореща точка, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса.

Изданието съобщава, че Киев е изпратил на фронтовата линия "мобилизирани войници и отряди за териториална отбрана, понякога с различно ниво на подготовка и разнообразно оръжие“, за да "запази бригади, обучени и оборудвани от Запада за очакваното настъпление“. Отбелязва се, че наборниците наричат ​​фронтовата линия в Бахмут "ад на земята“. Макар че украинците в началото на 2022 г. охотно са се записвали на военна служба, според съобщенията мащабът на жертвите означаваше, че те все повече избягват набора.

През април украинският посланик във Великобритания Вадим Пристайко заяви, че Киев крие пълния брой на жертвите. Той заяви, че "нашата политика от самото начало не беше да обсъждаме загубите", но обеща да ги оповести публично след края на военните действия. "Мисля, че числото ще бъде ужасно“, заяви той. Докладът на Wall Street Journal повтори съобщенията от други западни източници за хаотичния характер на украинската кампания в Бахмут, която беше масово наричана "месомелачка" поради изключителните загуби на мобилизираната украинска пехота срещу руската артилерия. Бившият американски пехотинец Трой Офенбекер, който се е сражавал в Бахмут, обобщи случващото се по следния начин: "Загубите са огромни. Продължителността на живота на фронтовата линия е около четири часа“. Той се оплаква от "объркването" в украинските редици и "непрекъснатите" руски удари. Според него изявленията на Запада за предполагаемия недостиг на руски боеприпаси не са потвърдени на практика.

Бившият старши съветник на министъра на отбраната на САЩ, полковник от армията в оставка Дъглас Макгрегър коментира събитията по следния начин: "Руснаците заеха отбранителна позиция и успешно смляха украинците, които пуснаха десетки хиляди войници в тази месомелачка.Руснаците претърпя много леки загуби в сравнение с украинците, а украинците загубиха по-голямата част от боеспособните си сили и личен състав. Бившият журналист от Deutsche Welle Киев Константин Гончаров, който е доброволец в армията, заяви пред германски държавен вестник след времето си на фронта: "В Бахмут, разбира се, това е просто месомелачка. Много новобранци, които отиват там... общо взето, това е лотария“. Той определи интензивността на боевете и артилерийския обстрел като "колосални". Руските войски превзеха Бахмут през третата седмица на май. Както украински официални лица предупредиха по-рано, това ще отвори пътя на руската армия да се придвижи на запад и да премести артилерия за по-нататъшни атаки на ключови позиции. Боевете в Източна Украйна продължават с подобни доклади за хвърляне на стотици хиляди наборници в опит да се изтощят числено превъзхождащите руски сили.