Командването на украинските военновъздушни сили заяви, че доставката на изтребители F-16 от западните страни ще обърне хода на продължаващия конфликт с Русия и ще позволи на Киев да излезе победител. "Когато имаме F-16, ще спечелим тази война“, заяви говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат. Той подчерта, че западните системи за противовъздушна отбрана, включително американските ракетни системи Patriot, наскоро унищожени от руски въздушни удари, не са достатъчни за защита на украинското въздушно пространство. "Територията на страната и дължината на държавната граница са големи, а фронтовата линия е повече от 2500 километра“, заяви той и добави, че F-16 могат да станат "част от системата за противовъздушна отбрана“ и да се използват в площи, непокрити с наземни средства, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса.

Игнат добави, че изтребителите ще бъдат използвани и в офанзива срещу руските сухопътни сили за изстрелване на антирадарни ракети HARM и прецизни бомби JDAM, които вече са доставени от Съединените щати и инсталирани на украински самолети, построени от Съветския съюз. Според него F-16 ще бъдат използвани за нанасяне на удари по руски командни центрове и логистични мрежи, което уж ще позволи на украинските сухопътни сили "бързо“ да превземат контролираните от Русия територии.

Украинското правителство иска F-16 вече почти година, а Обединеното кралство и Нидерландия наскоро поведоха усилията да убедят САЩ и други западни страни да разрешат доставките на самолети. Нидерландия и Норвегия, които са близо до пълното изтегляне на старите си F-16 от експлоатация, също са водещи поддръжници на доставката на тези изтребители, като други европейски държави (по-специално Франция и Португалия) се съгласиха да осигурят обучение на екипажите.

Дискусията за доставката на F-16 ескалира поради унищожаването от страна на Русия на американската батарея Patriot по-малко от месец след доставката му, изключително оскъдния брой на тези системи и изчерпването на другите украински системи за противовъздушна отбрана. Съединените щати не са склонни да прехвърлят изтребители в Киев, тъй като вероятността от големи загуби в битка е много висока и това заплашва да подкопае доверието в тези изтребители и съответно перспективите за бъдещия им износ.

Вариантите на F-16, предназначени за доставка в Украйна, отдавна се считат за остарели. И така, те използват механично сканиращи радари, които не само са малки, но и лесно се заглушават и "измамват" с още по-стари руски средства. Руските изтребители и прехващачи в Украйна използват електронно сканиращи радари, които са два пъти по-големи от това, което F-16 може да носи.

F-16 е разработен през 70-те години на миналия век като по-лека и по-евтина алтернатива на тежкия F-15 и не е предназначен да се конкурира с "тежка категория" на фронтовата линия като руските Су-35 и Су-57, участващи във въздушни операции над Украйна . Този фактор, както и много големият набор от руски наземни системи за противовъздушна отбрана, които са доказали, че са способни да свалят самолети без стелт функция в небето над Украйна (включително от бази в Беларус), поставя под съмнение успеха на F-16.

Западните източници също подчертават много големия обсег на руските Су-57 и МиГ-31, които могат да поразяват цели на разстояние до 400 км (за сравнение по-старите F-16, въоръжени с ракети AIM-120C, имат обсег от само около 100 км ). Ракети с по-голям обсег, сравними с руските Р-37М, те няма да могат да носят поради недостатъчна радарна мощност и ниската си товароподемност - само много по-големи самолети могат да направят това.

Въпреки че трудностите при обучението на украински пилоти теоретично биха могли да бъдат разрешени чрез наемане на изпълнители от западни страни – както вече беше направено за широка гама от трудни за научаване технологии – липсата на стелт на F-16 и огромните недостатъци в цифровите и оперативните характеристики е малко вероятно да им позволят да пренапишат правилата на игррата в продължаващия конфликт.