Съветът на управителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прие резолюция, призоваваща Русия да "преустанови всички дейности" в украинските ядрени съоръжения, съобщава Reuters, като се позова на дипломати, участвали в гласуването.

"[Съветът] изразява сериозната си загриженост, че Руската федерация не се е вслушала в призивите незабавно да прекрати всички действия срещу и в ядрените съоръжения на Украйна, и моли Руската федерация да направи това незабавно“, цитира агенцията текста на резолюцията.

Освен това в резолюцията се изразява загриженост относно "натиска върху украинския обслужващ персонал на Запорожката атомна електроцентрала“, както и "многократните прекъсвания на външното електрозахранване в резултат на обстрел на прилежащата територия“.

Според събеседниците на агенцията от 35 страни-членки на съвета 24 са гласували в подкрепа на резолюцията, две - Русия и Китай - са били "против“, седем - Индия, Пакистан, Саудитска Арабия, Виетнам, Южна Африка, Кения и Намибия – "въздържал се“. Две държави не са участвали в гласуването. Отбелязва се, че проекторезолюцията е внесена в съвета от Канада и Финландия.

През септември Съветът на управителите на МААЕ прие на закрито заседание резолюция, призоваваща Русия да изтегли силите си от територията на Запорожката АЕЦ. Тогава резолюцията беше подкрепена от 26 страни, седем се въздържаха.

ЗАЕЦ е най-голямата действаща такава в Европа. Русия я пое под контрол на 28 февруари. В началото на септември централата бе посетена от мисия на МААЕ. След като експертите напусна съоръжението, служители на агенцията останаха в него като наблюдатели. По-късно МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за безопасност около ЗАЕЦ за предотвратяване на аварии поради военни действия.