Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страните, които желаят "да се присъединят към съюзната държава на Русия и Беларус“, ще получат ядрени оръжия, дни след като потвърди, че е започнало прехвърлянето на някои тактически ядрени оръжия от Москва към Минск, пише CNN.

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, направи коментарите в интервю пред държавния канал "Россия 1“.

Той подчерта, че "никой няма нищо против Казахстан и други страни да имат същите близки отношения, каквито ние имаме с Руската федерация“.

"Много е просто“, добави той. "Присъединете се към съюзната държава на Беларус и Русия. Това е всичко: ще има ядрени оръжия за всички“.

Подписано през 1999 г., споразумението за създаване на Съюзна държава между Беларус и Русия създаде правна основа за широкообхватен съюз, който обхваща икономиката, информацията, технологиите, селското стопанство и сигурността на границите, наред с други неща, между двете страни, според на уебсайта на правителството на Беларус.

Не беше ясно докъде се простира поканата на Лукашенко за присъединяване към съюзната държава и той не предложи други подробности.

В четвъртък беларуският лидер заяви, че е започнало прехвърлянето на някои тактически ядрени оръжия от Русия в Беларус след споразумение, подписано от Москва и Минск.

"Беше необходимо да се подготвят складови площадки и т.н. Ние направихме всичко това. Затова започна движението на ядрени оръжия“, заяви Лукашенко, според държавната информационна агенция Белта.

Той също така увери в безопасността на тези оръжия, като подчерта: "Това дори не подлежи на обсъждане. Не се притеснявайте за ядрените оръжия. Ние сме отговорни за това. Това са сериозни проблеми. Тук всичко ще бъде наред“.

Путин заяви, че Русия ще запази контрола върху всички тактически ядрени оръжия, разположени в Беларус, и оприличи този ход с практиката на Вашингтон да разполага ядрени оръжия в Европа.

Беларус няма ядрени оръжия на своя територия от началото на 90-те години. Малко след като получи независимост след разпадането на Съветския съюз, тя се съгласи да прехвърли всички оръжия за масово унищожение от съветската епоха, разположени там, в Русия.

Тактическите ядрени оръжия са по-малки от стратегическите ядрени оръжия – които могат да унищожат цели градове – и са предназначени за използване в ограничено бойно поле. Въпреки това, експлозивните им мощности все още са достатъчни, за да причинят големи разрушения, както и радиационно замърсяване.