Лиз Тръс има право на надбавка, финансирана от данъкоплатците, ограничена до 115 000 паунда (129 000 долара) годишно до края на живота си, пише The New York Times.

Въпреки краткото си време на поста, г-жа Тръс получи право в четвъртък на така наречената надбавка за обществени разходи - правителствен план за възстановяване на разходи за персонал и заплати, направени от бивши министър-председатели, "произтичащи от тяхното специално положение в обществения живот“ след напускането им на офиса, според уебсайта на правителството.

Това обаче предизвика презрение от някои от политическите опоненти на г-жа Тръс, които призоваха да й бъде отказано плащането заради това, което смятат за нейната роля в политическите и икономически сътресения на Великобритания.

"Няма начин да й бъде разрешен достъп до същия фонд от £115 000 годишно за цял живот като нейните неотдавнашни предшественици – всички от които са служили повече от две години“, каза Кристин Джардин, говорител на Кабинета на либералдемократите, в изявление.

"Наследството на Тръс е икономическа катастрофа, за която консерваторите карат данъкоплатците да плащат сметката“, каза г-жа Джардин, добавяйки, че потенциалното изплащане ще остави "горчив вкус в устата на милионите хора, борещи се със спираловидни сметки и лихвите по ипотечните кредити благодарение на лошото икономическо управление на консерваторите.

Парите са стандартно изплащане, откакто бяха въведени през 1991 г., след оставката на премиера Маргарет Тачър. Г-жа Тръс би станала шестият бивш британски министър-председател, който получава доживотна издръжка - ако я приеме.

Офисът на г-жа Тръс не можа да бъде открит веднага за коментар в четвъртък вечерта.

Двама бивши британски премиери, Джон Мейджър и Тони Блеър, продължават да получават максималната годишна сума от £115 000, според най-новия финансов отчет, публикуван от кабинета на британския кабинет.

Sunday Times съобщи през 2018 г., че досега г-н Блеър е получил £1 милион (около ,12 милиона). Бившият премиер Борис Джонсън също има право на надбавката, но сумата, която е получил, ако има такава, след като подаде оставка през юли, не е публично оповестена.

Г-жа Тръс също има право на пари за покриване на пенсионните разходи на нейния персонал. Това може да бъде до 10 процента от надбавката от 129 000 долара - което означава, че тя може да получава допълнителни 12 900 долара годишно (въз основа на текущия обменен курс).

Има правила в основата на надбавката. Той не е предназначен да финансира личния живот на бившите премиери, според насоките, публикувани от кабинета. Надбавката не може да бъде поискана "предварително при нужда“. А бившите премиери не могат да теглят парите, докато са лидери на основната опозиционна партия във Великобритания. (Г-жа Тръс все още ще отговаря на условията, ако Консервативната партия загуби на следващите общи избори във Великобритания и стане основната опозиционна партия в страната, тъй като тя се оттегля като партиен лидер.)

Ръководството също така предвижда, че ако г-жа Тръс приеме някое друго публично назначение, нивото на надбавката ще бъде преразгледано.