Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху свика оперативно съвещание с ръководството на силите за сигурност след безпрецедентен обстрел от Ливан, в резултат на който, съгласно данните към момента, са пострадали двама души, съобщава англоезичното издание Haaretz.

В социални мрежи вече се появиха съобщения, че Израел е отвърнал на огъня на ливанска територия.

Припомня се, че подобно мащабно нападение срещу северната част на Израел не е имало от 2006 г., когато се водеше война между Израел и ливанското движение "Хизбула“.

В предишни дни атаки срещу Израел бяха извършени от Ивицата Газа, която се контролира от палестинското движение ХАМАС. Отбелязва се, че ръководителят на политбюро на ХАМАС Исмаил Хания се намира в Бейрут, където, наред с други неща, проведе среща с представители на "Хизбула“.

В четвъртък "Хизбула“осъди действията на израелската полиция в джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Ерусалим, в резултат на които десетки палестинци бяха ранени, а стотици други - задържани.

"Хизбула“ обяви "пълна солидарност с палестинския народ и съпротивителните групи" и обеща, че "ще ги подкрепи във всички мерки, които предприемат, за да защитят вярващите и джамията Ал-Акса и да възпрат врага от продължаване на атаките му“.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху обяви, че получава непрекъснати актуализации за развиващата се ситуация със сигурността в северната част на страната и ще проведе среща с ръководителите на службите за сигурност по-късно през деня.

Министърът на отбраната Йоав Галант, който беше технически уволнен от Нетаняху преди почти две седмици заради призива му да се спре реформата на съдебната система, също обяви, че получава актуална информация за развиващата се ситуация и че е дал първоначални инструкции на началника на щаба на Израелските сили за отбрана Херци Халеви.