Настоящият премиер на Израел и председател на управляващата партия "Йеш Атид“ Яир Лапид се е свързал по телефона с лидера на опозиционната "Ликуд“ Бенямин Нетаняху, за да го поздрави за победата на предсрочните парламентарни избори, проведени на 1 ноември, съобщи държавната радиостанция Kan.

Лапид също така е информирал Нетаняху, че дал инструкции на всички отдели на кабинета на ръководителя на правителството да се подготвят за организирано предаване на властта.

Според резултатите след преброяването на 97% от гласовете на проведените във вторник избори за Кнесет, дясно-религиозният блок на Бенямин Нетаняху върви към убедителна победа и получаване на мандат да състави отново правителство на Израел, съобщи по-рано вестник The Times of Israel.

Въз основа на текущото преброяване блокът на Нетаняху ще получи 65 места в 120-местния парламент, въпреки че този брой може да се промени, тъй като се обработват повече бюлетини, включително около 500 000 "двойни плика“, съдържащи бюлетини от войници, затворници и дипломати.