Израелските власти наложиха ограничения на палестинците от Западния бряг за влизане в джамията Ал Акса, за да отбележат първата петъчна молитва в свещения за мюсюлманите месец Рамадан, предава Anadolu Agency.

Очевидци разказаха пред агенцията, че израелските сили са били разположени на контролно-пропускателни пунктове, водещи към Източен Ерусалим, където се намира Златната джамия. Те проверяват личните документи на желаещите да преминат и не допускат много от тях, допълват свидетели.  

"Това, което се случва, всъщност е ограничаване на движението и предотвратяване на поклонението“,коментира един от недопуснатите в джамията.

В понеделник Израел обяви различни ограничения за палестинците по време на свещения месец Рамадан по отношение на влизането в джамията Ал Акса, припомня агенцията.

"Жени от всички възрасти, деца от мъжки пол до 12 години и мъже над 55 години ще имат право да влизат в джамията Ал Акса по време на Рамадан без разрешение“, се казва в разпространеното в началото на седмица изявление на властите.

По отношение на Ивицата Газа, според изявлението, Израел е наложил "ограничена квота" за жени на възраст 50 и повече години и мъже на възраст 55 или повече години за влизане в джамията от неделя до четвъртък.