Косовските власти съобщават, че Испания, една от петте страни членки на Европейския съюз (ЕС), които не са признали независимостта на Косово, е признала паспортите на бившата сръбска провинция, предаде AFP.

"Добрите новини продължават за гражданите и за страната ни. Генералната дирекция за миграция и вътрешни работи на Европейския съюз ни информира, че Испания признава паспортите на Република Косово", заяви косовският вицепремиер Бесник Бислими. 

"Следователно можем да отидем в тази страна без виза“, написа косовският политик във Facebook, заявявайки, че "Испания вече се присъедини към страните от Шенгенското пространство", където гражданите на Косово могат да отидат без виза от 1 януари. 

Новината е предадена и в социалната мрежа X от косовския външен министър Доника Гервала-Шварц, която се позова на официален документ на Генералната дирекция по миграция, който представя развитието на позицията на Мадрид.  "Испания признава от 1 януари 2024 г. обикновените паспорти, издадени от Косово. Тази промяна по никакъв начин не представлява официално признаване на Косово като независима държава", се посочва в документа. 

Испания, чиито власти все още не са коментирали, е една от петте страни от ЕС, заедно с Кипър, Гърция, Румъния и Словакия, които не са признали независимостта, обявена през 2008 г. от Косово и която никога не е била приета от Сърбия. 

За разлика от останалите четири страни обаче Испания не призна паспорти, издадени от Косово, чиито граждани не можеха да пътуват до иберийската страна дори с шенгенска виза.   Влязъл в сила на 1 януари, безвизовият режим позволява на гражданите на Косово да пътуват до Шенгенското пространство без виза за периоди до 90 дни в рамките на 180-дневен период. 

Косово, с население от 1,8 милиона жители, е последната от шестте страни на Западните Балкани, които се възползват от подобен режим. 

Преди ЕС да премахне визовия режим за Косово, притежателите на косовски паспорти можеха да пътуват без визи само до 14 страни по света. 

Независимостта на Косово е призната от повече от 100 държави, включително САЩ, и от 22 от 27-те страни-членки на ЕС, но не и от Русия и Китай, съюзници на Белград.