Иран подписа меморандум за задълженията в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), съобщава в четвъртък пресслужбата на срещата на върха на Организацията, цитирана от ТАСС.

"Иран подписа меморандум за задълженията за присъединяване към ШОС, документът беше подписан от ръководителя на иранското външно министерство и генералния секретар на ШОС“, се казва в съобщението.

Шанхайската организация за сътрудничество е регионална международна организация, основана от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия през 2001 г.

С изключение на Узбекистан, останалите страни са участници в "Шанхайската петорка“, която е основана в резултат на подписаните 1996 – 1997 от Русия, Казахстан, Китай, Киргизстан и Таджикистан споразумения за укрепване на доверието във военната област и взаимно съкращаване на военните сили в граничните райони. След включването на Узбекистан през 2001 организацията е преименувана от нейните участници на Шанхайска организация за сътрудничество.

Общата територия на влизащите в ШОС страни е 30 млн. кв. км, което представлява 60% от територията на Евразия, а нейният цялостен демографски потенциал е една четвърт от населението на планетата (общата численост на населението на страните участнички е 1 млрд. и 455 млн), като икономическият потенциал включва най-мощната икономика след тази на САЩ – китайската.

 

Една от особеностите на ШОС е, че по статут тя не е нито военен блок (като НАТО), нито открито редовно съвещание по сигурността, като АСЕАН, заемайки междинно положение. Главните задачи за организацията са укрепването на стабилността и сигурността на територията на страните-членки и борбата с тероризма, сепаратизма, екстремизма, наркотрафика, също развитието на икономическото сътрудничество, енергийното партньорство, както и научно и културно взаимодействие.