Индийските служители, домакини на финансовите ръководители на Групата на 20-те тази седмица, се стремят да избягват използването на думата "война“ във всяко съвместно изявление, когато се говори за руската военна интервенция срещу Украйна, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознат източник.

Това би означавало разминаване с консенсуса, постигнат от лидерите в Бали миналия ноември. Човекът каза, че използването на думи като "криза“ ще бъде по-приемливо.

Индийските официални лица също се притесняват, че всякакви по-нататъшни планове на някои нации за налагане на допълнителни санкции на Русия ще отклонят вниманието от другите приоритети на срещите на Г-20, според лицето, пожелало анонимност, тъй като плановете не са публични .

Говорителят на финансовото министерство на Индия отказа коментар, когато беше попитан по въпроса.

Този ход би бил крачка назад от езика, използван в изявлението на Г-20 през ноември, когато висши лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън и Си Дзинпин на Китай, се срещнаха в Бали, Индонезия.

В изявлението на лидерите на Г-20 се казва, че "повечето членове категорично осъдиха войната в Украйна“, като същевременно се признават "други възгледи и различни оценки на ситуацията и санкциите“. Лидерите на форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Тайланд използваха същия език почти дума по дума в комюнике няколко дни по-късно.

В най-профилното събитие от индийското председателство на Г-20 досега, финансови ръководители и централни банкери ще се срещнат в южния град Бенгалуру на 24-25 февруари, за да обсъдят въпроси като облекчаване на дълга на по-бедните нации, глобални икономически и политически перспективи и международни данъчни договорености.

Геополитическото значение на Индия за САЩ и техните съюзници се увеличи, тъй като американските политици се стремят да овладеят нарастващата самоувереност на Пекин, с повишен фокус върху така наречената група QUAD, която включва Япония и Австралия. В същото време Ню Делхи продължи да поддържа тесни връзки с Русия в опит да си осигури по-евтина енергия и оръжия.

"Нежеланието на Индия да използва думата война е свързано с нейната официална позиция, която остава неутрална във войната Русия-Украйна“, обясняват Свасти Рао, сътрудник в базирания в Ню Делхи Институт за отбранителни изследвания и анализи Манохар Парикар в Европа и Eurasia Center пред Bloomberg Television. "Това няма много общо с ролята, която Индия се опитва да играе, която призовава за деескалация и се опитва да посредничи по много начини.“