Гърция засили граничния контрол по сухопътната и морската си граница с Турция на фона на очакванията за нова вълна от пристигащи хора, разселени след земетресенията, които опустошиха Югоизточна Турция и Северна Сирия, съобщава британският вестник The Guardian.

Стотици допълнителни гранични служители са били изпратени да патрулират на гръцко-турската сухопътна граница в района на река Марица през миналия уикенда, да се спрат очакваните потоци.

"Масовото движение на милиони хора не е решение“, коментира министърът на миграцията на Гърция Нотис Митарачи, подчертавайки необходимостта от изпращане на спешна помощ в Турция и Сирия, "преди това да се случи“.

Очаква се, че част от хората, останали без дом след земетресенията от 6 февруари – бедствие, отнело живота на повече от 50 000 души – ще започнат да се насочват към Европа през пролетта, ако не получат хуманитарна помощ.

Патрулите бяха изпратени, тъй като Митарачи призова за засилена защита на границите на континента, включително чрез подсилване на инфраструктурата за наблюдение и допълнителни огради.

На европейска конференция за управление на границите, проведена миналия петък, министърът обеща, че разширяването на спорната стена по сухопътната граница ще продължи, независимо дали е финансирана или не от ЕС. Дългата 35 км и високата 5 метра ограда трябва да бъде разширена двойно до края на годината.

"Оградата ще бъде разширена по цялата дължина на река [Марица], за да можем да защитим европейския континент от незаконни потоци“, увери Митарачи.

Правителсвото също така ще осигури десетки нови кораби на бреговата охрана, които да патрулират островите в Егейско море в близост до бреговете на Турция.

Премиерът Кириакос Мицотакис, чийто четиригодишен мандат изтича през юли, е забележимо по-твърд по въпроса за миграцията от левия си предшественик Алексис Ципрас. Подходът на правителството, който според съобщенията е включвал принудително изселване или отблъскване на бежанци в граничните райони, породи широко разпространена критика, не на последно място от страна на ЕС. Отхвърляйки обвиненията, официална Атина описа политиката си като "строга, но справедлива“.