Все по-голям брой предприятия преместват работни места и производство в чужбина, като много други обмислят предприемане на конкретни мерки, установи проучване на Федерацията на германския бизнес (BDI), а опасенията за германската икономика продължават да нарастват, пише EURACTIV.

Докато 16% от средните компании, интервюирани от BDI, вече са предприели стъпки за преместване на части от своя бизнес, проучването установи, че други 30% обмислят да последват примера.

"Почти две трети от компаниите, които интервюирахме, смятат, че цените на енергията и ресурсите са сред най-належащите предизвикателства“, заяви президентът на BDI Зигфрид Русвюрм.

"Цените на електроенергията за бизнеса трябва да паднат надеждно и трайно до конкурентно ниво, в противен случай [зелената] трансформация на бизнеса ще се провали“, предупреждава той, като добавя, че е "отговорност на политиците да подобрят условията за бизнеса в Германия“.

Подобни опасения се появиха, след като САЩ пуснаха огромния си Закон за намаляване на инфлацията (IRA) на стойност 500 милиарда долара, предлагайки щедри субсидии за зелената индустрия.

В отговор на IRA и нарастващите цени на енергията гигантът за електрически автомобили Tesla се отказа от някои от амбициозните си планове да построи най-голямата си фабрика за батерии близо до Берлин и обяви през февруари, че вместо това ще се фокусира върху пазара в САЩ.

Наскоро се появиха притеснения относно икономиката на Германия и нейната конкурентоспособност в глобален мащаб, тъй като Европейската комисия прогнозира миналия месец, че страната ще бъде сред най-бавно развиващите се икономики в еврозоната през 2023 г., като високите разходи за енергия и цените на въглеродните емисии в ЕС многократно се цитират като причини за подкопаване на страната като място за правене на бизнес.

"Вече виждаме как инвестициите в енергоемки индустрии са намалели значително в Германия“, посочи през април Клеменс Фюст, президент на института Ifo, водещата институция за икономически изследвания в Германия, пред Augsburger Allgemeine.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек зае активна позиция по въпроса.

Миналия месец той предложи пакет от мерки за намаляване на цената на тока за бизнеса, включително временни субсидии. В понеделник Хабек обяви, че германските фирми ще могат да кандидатстват за "схема за въглеродни договори за разлика“, която ще субсидира прехода към неутрален по отношение на въглерода производствен процес за избрани кандидати.

Междувременно BDI уточни, че вижда необходимостта от по-всеобхватни реформи.

"За по-нататъшни инвестиции индустриите в Германия изискват намаляване на бюрокрацията и целенасочени намаления на данъците“, подчерта Русвурм.