Газовите хранилища в Германия може да бъдат запълнени до началото на следващата зима и без доставки на синьо гориво от Русия, увери пред DPA директорът на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер.

"Сега излизаме от зимата с относително пълни доставки [на газ]. Това ще помогне за запълването на съоръженията за съхранение през лятото без руския газ, доставян по тръбопроводи“, подчерта Мюлер. В същото време той добави, че подземните хранилища компенсират колебанията в потреблението на газ и така формират буферна система за пазара.

"Ще имаме нужда от пълни съоръжения за съхранение на газ и за следващата зима. Ако тя е много по-студена, ще имаме нужда и от много повече газ“, обясни Мюлер. Пълните газохранилища, умерените температури и пестенето на енергия, по думите му, са изиграли важна роля за факта, че Германия "оцеля добре миналата зима". Мюлер е уверен, че ФРГ ще успее да премине подготвена и през следващия студен сезон, но въпреки това призова за бдителност.

"Трябва да се подготвим добре и за следващата зима. Трябва да продължим и икономично да консумираме газ", заяви той. Освен това, ако доставките на газ продължат, а планираните допълнителни терминали за ВПГ бъдат въведени в експлоатация и не е твърде студено, "Германия също ще може да премине добре през следващата зима“, заключи ръководителят на мрежовата агенция.

След началото на войната в Украйна, Германия намали зависимостта си от руските енергийни ресурси. В настоящата ситуация германското правителство залага на изграждането на приемни терминали за ВПГ. Няколко такива мобилни терминала вече са открити в страната. Очакват се още през следващите месеци. Общият им капацитет се оценява на 33 милиарда кубически метра газ годишно