Малко вероятно в Украйна да успее да изтласка всички руски сили от територията си тази година, предупреди председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили в интервю за изданието Defense One, "давайки мрачна прогноза за поставената цел и амбиции на политици, дипломати и лидери на отбраната от Вашингтон до Киев“.

"Не мисля, че е вероятно това да бъде направено в близко бъдеще, тази година“, призна армейският генерал.

"Зеленски публично е заявявал много пъти, че целта на Украйна е да изгони всеки руснак от окупираната от Русия територия. А това е важна военна задача. Много, много трудна военна задача. Виждаме няколкостотин хиляди руснаци, които все още са в окупираната от Русия Украйна. Не казвам, че не може да се направи. Просто казвам, че това е много трудна задача“, заяви генералът. "Но това е тяхната цел. Със сигурност имат право на това, това е тяхната държава“.

През ноември Мили заяви на пресконференция, че вероятността Украйна да си върне Крим и да изгони всички руски сили "не е голяма“. Коментарът му предизвика спекулации, че САЩ оказват натиск върху Зеленски да преговаря за териториални отстъпки с Русия.

В петък Мили отбеляза, че Русия "се е провалила“ стратегически, оперативно, "а сега се провалят и тактически“. Изявлението му бе предшествано от свидетелските му показания пред Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ, съгласно които руските сили биват "избивани“ от украински войски, отчасти поради лошо обучение.

Мили бе попитан дали ATACMS ще стане най-новото усъвършенствано оръжие, изпратено в Украйна.

"Е, досега има политическо решение да не се прави такава доставка, засега. И никога не бих прогнозирал нищо за бъдещето. Но от военна гледна точка, ние имаме сравнително малко ATACMS, трябва да сме сигурни, че поддържаме и нашите собствени запаси от боеприпаси. И обхватът на оръжието - мисля, че има малко преувеличение за това какво може и какво не може да направи ATACMS... GMLRS изстрелва шест изстрела, а ATACM - един. Обхватът на ATACMS е по-голям, но има други системи, които могат да осигурят този обхват. Има UAV, например, които могат да го направят, британците също имат няколко. И така, това са някои неща, които разглеждаме, но в момента не предоставяме ATACM“, подчерта Мили.