Бойна машина на пехотата М2 Bradley на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) порази ефектно руски танк Т-80 с ракета, изстреляна на повече от километър и половина от машината. Това бе едно от най-далечните "директни убийства“ във войната в Украйна досега, отбелязват в редакцията на американското списание Forbes.

Новият пакет от помощ от САЩ за Украйна на стойност един милиард долара включва определен брой бойни машини на пехотата M-2 Bradley. Единствената единица на украинската армия, използваща М-2, 47-ма механизирана бригада, води отчаяна защита срещу много по-голяма руска групировка, настъпваща на запад от руините на Авдеевка в Източна Украйна.

Дрон е заснел една от битките, в която е забелязана машината Bradley. Една вечер стрелец на М-2 забеляза руски танк Т-80 на няколкостотин метра в поле източно от село Новопокровское. Екипажът на М-2 изстрелва една противотанкова ракета TOW, която пробива 43-тонния танк.

Отбелязва се, че това е едно от най-далечните "директни поражения“ на танкове в хода на войната в Украйна досега. Но това вероятно не е изненада за привържениците на легендарния Bradley, който е основната бойна машина на американската армия от 80-те години на миналия век.

"Bradley не е танк, но може да бъде убиец на танкове“, обяснява Марк Хертлинг, пенсиониран генерал от армията на САЩ, който командва М-3 (разузнавателната версия на М-2) по време на операция "Пустинна буря“ през 1991 година.

33-тонният, 10-местен M-2 е може би най-добрата бойна машина в тоталната война на Русия срещу Украйна, която вече продължава повече от две години. M-2 Bradley тежи десетки тонове по-малко от конвенционален танк, до голяма степен защото бронята му е много по-тънка. В близък бой с руски танк М-2 може да не издържи дълго, но в битка на дълги разстояния точните мерници и ракетите TOW могат да дадат предимство на това превозно средство. Те са особено по-добри от руските танкове през нощта, когато инфрачервената оптика на Bradley помага на неговия екипаж да види вражеските превозни средства, преди екипажът на танка да види машината.

Между мисиите за поддръжка на пехотата 47-ма механизирана бригада използва М-2 за "лов“ на руски танкове. В един сблъсък в Южна Украйна миналото лято екипаж на Bradley нокаутира два руски танка Т-72.

Вече една година 47-ма механизирана бригада води непрекъснати бойни действия. Това се отразява на количествотото й оборудване. Анализаторите на Oryx преброиха 37 Bradley унищожени и десетки други повредени. По време на руската офанзива западно от Авдеевка миналия месец, бригадата бе на изчерпване на M-2, но ситуацията постепенно се променя с пристигането на нови машини.