Стратегията на Запада в Украйна се провали. Военната помощ за Киев се оказа недостатъчна, санкциите срещу Русия не постигнаха желания ефект, а сплотеността на НАТО остана само на думи. Ако няма промяна в подхода, Украйна, ще се превърне в следващия Афганистан, предупреждава Габор Щайнгарт* в статия за германското издание Focus.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Украйна настоява САЩ и ЕС да увеличат десетократно военната помощ за борбата срещу Русия. Освен това западните санкции се оказаха неефективни и неспособни да повлияят по никакъв начин на Путин. Ако Западът не промени стратегията си, Украйна може да се превърне в новия Кабул.

С известна доза цинизъм може да се каже, че Украйна се приближава към мир. Това е добра новина на пръв поглед. Но съдейки по това, което виждаме, този нов свят ще бъде изграден  според условията на Русия.

Какво става? Киев чувства, че Москва му диша във врата и иска десетократно увеличение на военната помощ от Запада в борбата срещу руската армия. Андрий Мелник, заместник-министър на външните работи на Украйна, написа в Twitter миналата събота: "Украйна се нуждае от десет пъти повече оръжия, за да прекрати военните действия тази година“.

"Изкуствени червени линии за помощ“

Мелник настоява западните страни да спрат да чертаят "червени линии за изкуствена помощ“ и вместо това да отделят един процент от БВП за доставки на оръжия за Украйна. В случая с Германия това съответства на 35 милиарда евро, което е два пъти повече от годишните разходи на страната за Бундесвера.

Този туит предизвика буря от възмущение, каквато дори Мелник не е отприщвал. Част от коментарите гласят: "А дали да не им дадем атомна бомба?“, "Конфликтът е ваш, плащайте си вие!“, "Не ви дължим нищо!“, "Напълно луд човек“, "Нека просят пари другаде!“.

Осем разочароващи факта за Запада

Всеки, който е в състояние да види нещо в барутния дим, разбира, че нещата за Украйна са зле - както в общественото мнение, така и на бойните полета. Западната подкрепа е силна на думи, но слаба на дела.

Ето осем изключително разочароващи факта за Запада:

- Дължината на фронтовата линия е 1300 километра. Това е твърде много за сравнително малката украинска армия, за да може да си върне загубените територии. Украйна все повече прилича на ампутирана държава. Загубени са районите около Луганск, Донецк и Мелитопол, както и пристанищният град Мариупол. Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна остава под контрола на Русия. Също като Крим. Невъзможно е да ги превземат обратно с текущото оборудване на Въоръжените сили на Украйна.

- Независими експерти - независими поне от украинското правителство - изхождат от факта, че Въоръжените сили на Украйна не са добре оборудвани във военно отношение. Ръководителят на концерна Rheinmetall казва, че Украйна се нуждае от многократно увеличаване на броя на танковете. Пенсионираният генерал Егон Рамс потвърждава тази оценка: "За да може украинската армия да се движи отново, тя се нуждае от повече танкове и бронетранспортьори, за да води мобилен бой със сложни сили. Освен това тя се нуждае от далекобойна артилерия и засилена противовъздушна отбрана.

Икономическите санкции не проработиха

"Икономическите санкции не са имали ефект в Русия, който да принуди Путин да се върне назад. За тази и следващата година МВФ прогнозира увеличение на руския БВП съответно с 0,7% и 1,3%. Западни продукти, като например електронни компоненти за военно оборудване, влизат в Русия през страни като Иран или Обединените арабски емирства. Сега тя не може да продава петролни и газови продукти на Запада, но има Индия и Китай. Така че Москва няма проблеми с намирането на нови пазари.

- Може би след началото на войната Русия стана международен парий, както искаше Западът? Този въпрос зададе Клаудия Мейджър от Фондацията за наука и политика миналия петък по време на отбелязване на Деня на семейния бизнес и самата тя даде отговор: не. Според нея по-голямата част от световната общност смята, че самата Америка е държава-агресор и носи част от отговорността за конфликта в Украйна.

Отношенията със Си Дзинпин са важни за Владимир Путин

-В лицето на Китай Русия има важен играч на своя страна. Съвсем наскоро Си Дзинпин нарече Владимир Путин "скъп приятел“.

Окуражен от това, китайският посланик във Франция заяви, че по отношение на териториите на бившите съветски републики, включително Крим, "няма международен договор, който да уточнява статута им на суверенни държави".

-Досега всички западни страни заедно не са предоставили на Украйна 55 милиарда долара, както казва Мелник, а са инвестирали много повече в този конфликт под формата на пряка помощ и намаляване на инвестиционните проекти в Русия. Западът също претърпя икономически щети от собствените си санкции. Само САЩ и ЕС, според Института за световна икономика в Кил, са одобрили повече от 130 милиарда евро държавна помощ за Украйна. Разходите обаче растат, а успехът не се вижда.

Единството в НАТО е само на думи

- Настроенията на някога проукраинската общественост се променят. Сред американското население рейтингът на одобрение за помощта на Украйна спадна от 60% през май 2022 г. на 50% през февруари 2023 г. В Германия, според изследователската компания Ipsos, през март 30% от гражданите смятат, че ефектът от антируските санкции е несравним с икономическите последици от по-високите цени на енергията и храните в страната.

- За най-голям реален успех досега се счита сплотеността в НАТО, която обаче съществува само на думи. Всъщност не всички страни доставят оръжие на Киев в еднакъв обем. Освен това френският президент Еманюел Макрон даде да се разбере, че неговата визия за глобалната роля на Америка се различава значително от официалната гледна точка на НАТО. Относно ролята на Китай и Европа в конфликта за Тайван той заяви: "Парадоксът е, че ние, обхванати от паника, се смятаме само за последователи на САЩ“.

Заключение

Западът, въпреки цялата си солидарност, закъса. Въз основа на настъпателната активност на руската армия доставките на оръжие от Запада са недостатъчни, санкциите са неефективни и изобщо липсват мирни инициативи. Не е трудно да се предвиди по-нататъшният ход на събитията: без промяна на стратегията Киев ще се превърне в новия Кабул.

*Габор Щайнгарт е един от най-известните журналисти в Германия. Издава бюлетина The Pioneer Briefing. Подкаст със същото име е най-слушаният в Германия по въпросите за политика и бизнес. Преди да основе Media Pioneer той бе председател на Управителния съвет на Handelsblatt Media Group.