Нивото на запасите в европейските подземни газови хранилища (ПГX) през октомври достигна почти 95% преди предстоящия отоплителен сезон, според данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), цитирани от ТАСС. Това е максимум за този период на годината, откакто се правят измервания.

Европейските ПГХ през октомври са попълнени с 8,8 милиарда кубически метра, което беше рекорд за този месец за целия период на наблюдения на GIE от 2011 г. Използването на газ от хранилищата е било минимума за последните три години - само 1,9 милиарда кубически метра. Тази динамика се обяснява с установяването на необичайно топло време за октомври в ЕС.

Запасите от газ в хранилищата в Европа се повишиха до 94,76% към 31 октомври, което е с 5,8 процентни пункта повече от средното за тази дата през последните пет години. Сега те съдържат около 102,3 милиарда кубически метра газ. Средният процент на запълване на ПГХ през октомври възлиза на 0,2 пункта на ден.

Преди това страните от ЕС се ангажираха да запълнят съоръженията за ПГХ най-малко с 80% до зимата на 2022-2023 г. и с 90% през всички следващи зимни периоди. В същото време "Газпром" предупреди, че дори близките до максималните газови запаси в ПГХ на големите европейски държави не им гарантират надеждно преминаване на есенно-зимния период. Натоварването на съоръженията за ПГХ в Европа през зимата ще бъде по-високо от предишни години поради промени в логистиката и източниците на доставка на газ.

Всички страни от ЕС продължават да добавят газ в своите хранилища. Най-високи нива на заетост на ПГХ в момента се наблюдават в Португалия, Белгия и Франция (100% резерви). Сред лидерите по резерви са още Полша (98,79%), Дания (99,63%) и Германия (98,91%). ПГХ в Испания са запълнени с 94,7%, Италия - с 95,45%, Нидерландия - с 91,61%, Швеция - с 92,94%, Румъния - с 96,55%. Първите пет европейски държави с най-нисък процент на заетост на ПГХ са Латвия (57,49%), Унгария (85,51%), България (90,11%), Словакия (90,76%) и Австрия (92,82%).

Запълването на хранилищата се дължи до голяма степен на закупуването на втечнен природен газ (ВПГ) и доставката му по алтернативни газопроводи, наистина,  на по-високи цени. През октомври средната цена на газа беше около 1382 долара за хиляда кубически метра. Той намалява спрямо септември поради приближаването на запасите от газ до максимума, установяването на необичайно топло време за октомври в ЕС и значително увеличения среден дял на вятърното производство в производството на електроенергия. Сега Европа изпитва пренасищане с газ, тъй като масивното натрупване на доставки на ВПГ съвпадна с необичайно топлото време.

Постъпленията на втечнен природен газ от терминалите в газопреносната система на Европа през октомври отново поставиха рекорд за месеца - 10,66 милиарда кубически метра. Това е повече от предишния рекорд от 8,6 милиарда кубически метра от октомври 2019 г. Увеличението на потреблението на ВПГ от европейските страни миналия месец възлиза на 8% спрямо септември.

Така октомврийският рекорд за доставки на ВПГ стана деветият месечен рекорд през 2022 г. Само през февруари газовите потоци от ВПГ терминалите станаха втори по големина за този месец. Само за 10 месеца доставките на ВПГ от терминалите към европейската газопреносна система възлизат на 105,5 милиарда кубически метра. За сравнение: през същото време "Газпром" е изнесъл за страни извън ОНД (включително доставки за Китай) 91,2 милиарда кубически метра газ.

Поради рекорден внос от страните от ЕС ВПГ през 2022 г. е на първо място по дял в общия обем на доставките на газ за Европа - 33%, сочат данните на Европейската мрежа на операторите на газотранспортни системи (ENTSOG) от 22 октомври. На второ място с дял от 26% са доставките от Северно море (основно газ от Норвегия), на трето с 21% - доставките на газ от Изток (руски газ, газови доставки от Украйна, както и европейски компании, които вземат своя газ от украински подземни газови хранилища).

В същото време, според наличните данни за октомври, делът на ВПГ е още по-висок - 35%, доставките от Норвегия - 31%, делът на доставките на руски газ е паднал до 8,6%. Това е по-малко от това, което се доставя от Северна Африка (12%) и Обединеното кралство (9,9%).