Турция е преживяла "най-голямото бедствие" от миналия век след земетресението в Ерзинджан през 1939 г., заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган след силно земетресение, ударило южните провинции в понеделник сутринта, отнело живота на най-малко 1500 души според последните данни, предава "Анадолската агенция“.

"Тази вечер в 04:17 бяхме разтърсени от най-голямото бедствие след земетресението в Ерзинджан през 1939 г., което претърпяхме през миналия век“, заяви Ердоган в столицата Анкара.

"Държавата ни предприе действия с всички свои институции след земетресението. Всички ресурси са мобилизирани", заяви президентът.

Около 9000 служители в момента извършват издирвателни и спасителни операции, отбеляза турският лидер и добави: "Този брой непрекъснато се увеличава с тези, които достигат до региона“.

Той добави, че още 10 губернатори са назначени да работят с областните управители в усилията след земетресението.

Президентът предупреди, че хората и институциите, които ще отидат в региона за помощ, трябва да действат в координация с Органа за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD), като каза: "Помощ, различна от тази, причинява объркване и затруднява постигането на целта“.

Той също така призова нацията да бъде "едно сърце“, като каза: "Надявам се, че ще оставим тези катастрофални дни зад гърба си в единство и солидарност като страна и народ“.

След земетресението се изсипват съболезнования от цял свят, изразявайки солидарност с Турция.

"Започнаха да се свързват с нас за международна помощ. Освен предложения за помощ от страна на НАТО и ЕС, 45 държави се свързаха с нас“, отбеляза още Ердоган.