Членове на социалното движение Stop Fossil Fuel Subsidies, което се застъпва за преход към зелена енергия и спиране на производството на въглища и нефт, се залепиха за "Консервите за супа на Кемпбъл“ на Анди Уорхол в Националната галерия на Австралия в центъра на Канбера. Това съобщи в сряда столичният вестник The Canberra Times.

Екоактивистите са се залепили за две творби преди полицията да успее да се намеси и да ги изхвърли от сградата на галерията. "Преглеждаме експонатите, за да оценим щетите и работим с австралийската федерална полиция за разследване на инцидента“, заявиха от галерията.

От столичната полиция съобщиха, че след инцидента няма задържани, а двама протестиращи, изведени от залите на галерията от служители, са освободени след разговор.

Активистите призовават австралийското правителство незабавно да спре да инвестира в проекти за изкопаеми горива и да спре издаването на нови лицензи за разработване на петролни и газови находища. По-рано членове на движението на 9 октомври се залепиха за картини на Пабло Пикасо, изложени в музея на Мелбърн. По-късно от музея съобщиха, че картините, защитени с антивандалско стъкло, не са пострадали.