Европейският съюз ще бъде домакин на лидери от около 20 държави следващата седмица, за да популяризира своя план за инфраструктура Global Gateway, насочен към конкуренция с Китай в стратегически региони, пише Bloomberg.

Срещата идва седмица след като Китай събра представители от повече от 130 държави, за да отпразнуват 10-ата годишнина на собствения си глобален инвестиционен план, инициативата "Един пояс, един път“.

Според източници на Bloomberg държавните и правителствените ръководители, които ще участват във форума EU Global Gateway, който ще се проведе на 25-26 октомври в Брюксел, ще включват държавните и правителствените ръководители на Бангладеш, Сенегал, Намибия и Молдова . Представителството на Египет и Демократична република Конго все още не е определено.

Global Gateway е план на ЕС на стойност 300 милиарда евро "за разработване на интелигентни, чисти и сигурни връзки в цифровия, енергийния и транспортния сектор“, се казва в уебсайта на Комисията. ЕС и неговите съюзници се конкурират със страни като Китай за разработване на инфраструктурни проекти и връзки в развиващите се страни.

По време на китайски форум, отбелязващ десетата годишнина на проекта, Си Дзинпин представи своя инвестиционен план като радикална алтернатива на водения от САЩ световен ред. В това той беше подкрепен от руския президент Владимир Путин.

Европейската комисия възнамерява да проведе по-малка и по-целенасочена среща на върха, казва служител на ЕС, като направи около 20 съобщения, които ще дадат тласък на пускането на Global Gateway. Срещата ще започне в навечерието на срещата на върха на ЕС.

Форумът ще събере институциите на ЕС и страните членки със страни партньори и европейски компании, желаещи да инвестират в проекти. Очакват се представители на високо ниво от големи европейски фирми, включително Orange, Allianz, Alstom, Danone, Enel, Siemens и Telefonica.

Форумът ще включва дискусии за зелена енергия, образование и научни изследвания, критични суровини, транспортни коридори, производство на здравеопазване и цифрова инфраструктура.

Очаква се ЕС да подпише два меморандума за разбирателство с Демократична република Конго и Замбия, улесняващи достъпа до критични суровини, тъй като блокът се стреми да диверсифицира доставчиците. Те ще бъдат част от по-широките усилия на ЕС за разработване на стратегическия Лобито/Трансафрикански коридор, железопътен проект, който ще свърже Ангола, ДРК и Замбия и ще позволи превоз на суровини през Атлантическия океан.