Страните от Европейския съюз одобриха окончателно предложението за прекратяване на продажбите на нови автомобили с емисии на въглероден диоксид от 2035 г., след като Германия договори изключение за превозните средства, работещи с електронни горива, предава Reuters.

Одобрението от министрите на енергетиката на страните от ЕС означава, че основната европейска климатична политика за автомобилите вече може да влезе в сила - след седмици на забавяне заради съпротивата на Германия.

Законът на ЕС ще изисква всички продадени нови автомобили да имат нулеви емисии на въглероден диоксид от 2035 г. и 55% по-ниски емисии от 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. Целите са предназначени да стимулират бързата декарбонизация на новите автомобилни паркове в Европа.

Европейската комисия обаче обеща да създаде законен път за продажба на нови автомобили, които работят само с електронни горива, след като Германия поиска изключение от забраната.

Очакваше се политиката на ЕС да направи невъзможна продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС след 2035 г. Но изключението, договорено от Германия, предлага потенциален спасителен пояс за традиционните превозни средства - въпреки че електронните горива все още не се произвеждат масово.

Електронните горива се произвеждат чрез синтезиране на уловени емисии на въглероден диоксид и водород, произведен с помощта на електричество. Те се считат за въглеродно неутрални, тъй като въглеродният диоксид, отделян при изгаряне на горивото, се балансира от този, отстранен от атмосферата за производството на гориво.

Полша гласува против закона. Италия, България и Румъния се въздържаха. За Варшава мярката е "нереалистична“ и предупреди за рискове от повишаване на цените на автомобилите. На свой ред Италия иска колите, работещи с биогорива, също да бъдат освободени от постепенното спиране през 2035 г.

Транспортът представлява близо една четвърт от емисиите в ЕС.

Porsche и Ferrari са сред поддръжниците на електронните горива, на които гледат като на начин да избегнат натоварването на техните превозни средства с тежки батерии.

Други производители на автомобили, включително Volkswagen, Mercedes-Benz и Ford, залагат на електрически превозни средства с батерии, а някои фирми призоваха страните от ЕС да не се отказват от автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Министрите на енергетиката на ЕС също така се споразумяха да удължат доброволната цел за ограничаване на потреблението на газ с 15% за 12 месеца, за да подпомогнат попълването на хранилищата за следващата зима.

Някои служители на ЕС очакваха министрите да влязат в спор дали ядрената енергия трябва да се зачита към целите за възобновяема енергия - въпрос, който раздели страните и заплашва да забави основната политика на Брюксел за възобновяеми енергийни източници.