Политическата криза в България стана причина за поредно провеждане на предсрочни избори, пише украинското издание "Європейська правда“, като отбелязва, че сред възможните последици за Киев от ситуацията в страната ни е загубата на директни доставки на боеприпаси за съветските оръжия.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Поредните предсрочни избори в България може да представляват заплаха за демокрацията в страната и затова партиите трябва да направят отстъпки, за да съставят пълноценно правителство. Това заяви Бойко Борисов, бившият премиер и председател на партия ГЕРБ, която е победител на последните парламентарни избори. Шансовете обаче призивите му да бъдат чути са откровено малко.

Проведените на 2 април избори станаха четвъртите извънредни. Но като че ли следващите са на прага - възможности за ефективна коалиция почти няма. Дълбоката политическа криза укрепва позициите на президента на страната Румен Радев, чиято политика често е в полза на Руската федерация. Нещо повече, всеки нов вот засилва позициите на открито пропутинската партия "Възраждане", която вече зае мястото на трета политическа сила в страната и претендира за повече.

Антисистемен реванш

На пръв поглед основания за политическа криза в България просто няма. На последните парламентарни избори първите две места бяха заети от политически сили, които дават приоритет на развитието на сътрудничеството с партньорите от ЕС и НАТО и са "за“ пряка военна помощ на Украйна.

На първо място става дума за ГЕРБ на споменатия вече Бойко Борисов. На тези избори партията се коалира със СДС. Заедно те получават 26,49% от гласовете. На второ място е друг блок, състоящ се от партията "Продължаваме промяната“, водена от друг бивш премиер Кирил Петков, и "Демократична България“ – алианс от три партии, в който влизат "Да, България!“, "Демократи за силна България“ и "Зелените“.

Мандатите, които тези две политически сили получиха, са напълно достатъчни за формиране на стабилно мнозинство. Пречка за това обаче е токсичността на личността на Бойко Борисов, дългогодишният премиер на България, зад когото се простира мощна корупционна следа. Преди година той бе задържан при полицейска операция по разследване на европейската прокуратура. Впоследствие обаче задържането беше обявено за незаконно и Борисов запази лидерството в ГЕРБ, партия, която започна да губи популярност, но си върна първото място на настоящите избори.

Допълнителен мотив за някои политически сили в България да не сътрудничат с Борисов е позицията на САЩ по отношение на неговото обкръжение. Около месец преди сегашните избори Вашингтон наложи санкции на дългогодишния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов заради корупция. Говори се също, че САЩ обмислят санкции срещу Борисов, който подкрепи продължаването на газопровода "Турски поток" за доставки на руски газ в Унгария, което доведе до нестабилност в страната, разположена на Източния фланг на НАТО.

Сметка с Борисов има и бившият премиер Петков. Правителството му беше свалено миналото лято, както той твърди – "с усилията на Руската федерация и мафията“. Под мафия той има предвид преди всичко Борисов, чиято партия гласува вот на недоверие и оставка на правителството. Но сензацията на последните избори бе излизането на трето място на откровено проруската партия "Възраждане“.

Партията, оглавявана от академик (така е отбелязано в статията – бел.ред.) Костадин Костадинов, участва за шести път в изборите, като стъпка по стъпка подобрява резултата си. Партията влезе в парламента от четвъртия опит, а сега, благодарение на подкрепата на Руската федерация и умората на българите от традиционните партии, се превръща във фактор, с който трябва да се съобразяват.

Във "Възраждане“ най-много се интересуват от провал на коалиционните преговори и разпускането на сегашния парламент - те дори не крият това. Въпреки факта, че сега партията спечели едва 14,16% от гласовете и разликата с втория на изборите е много голяма, продължаването на кризата дава шанс на партията да получи още повече подкрепа и в крайна сметка - правото да състави правителство. Тази партия е "против“ членството на България в НАТО и ЕС, и е "за“ възстановяването на икономическите отношения с Русия.

От проруските сили, влезли в българския парламент, е БСП, която заема пето място с резултат от 8,93%. Социалистите бяха в правителството на Петков, бяха против предоставянето на оръжие на Украйна, дори заедно с "Възраждане“ се опитаха да признаят военната помощ на Украйна за противоречаща на българската конституция. На практика обаче представителите на социалистите в правителството не блокираха продажбата на оръжия на Запад за по-нататъшното им прехвърляне в Киев.

На четвърто място е партията на турското малцинство ДПС ("Движение за права и свободи“, 13,75%), която има дълга история на сътрудничество с ГЕРБ.

Също така, според резултатите от изборите на 2 април, в парламента се връща и друга популистка партия – "Има такъв народ" (4,11%). Тази политическа сила, основана от комика (така е отбелязано в статията – бел.ред.) Слави Трифонов, влезе в парламента за първи път през 2021 г. на фона на умората от правителството на Бойко Борисов – и дори веднага зае второ място на изборите.

Исканията на партията обаче станаха причина за провала на коалиционните преговори в този и следващия парламент. Впоследствие, след спада на популярността, партията "Има такъв народ" влезе в коалицията, от която впоследствие излезе със скандал, давайки старт на следващите предсрочни избори. В резултат ИТН не влезе в парламента на миналогодишните избори, но тази година отново се върна, макар и с много скромен резултат.

Трябва да се отбележи, че за разлика от други популистки партии ИТН не поставя под съмнение членството на България в ЕС, като акцентира върху исканията за увеличаване на президентските правомощия и пряка демокрация като изход от политическата криза.

Коалиция без големи шансове

Продължаването на политическата криза може да струва скъпо на България. В момента страната дори няма бюджет за текущата година, а освен това без пълноценно правителство не може да получи европейски средства за икономическо възстановяване след пандемията от COVID-19. Перспективата обаче да бъде излъчено правителство от този парламент изглежда все още много далеч.

Като победител в изборите Бойко Борисов първи се опита да направи коалиция. Той не крие, че би предпочел да види за свои коалиционни партньори ПП. "Естествените партньори на ГЕРБ са партиите, които са на страната на Украйна и присъединяването на България към Шенген и еврозоната. Най-стабилното управление, което може да успокои бизнеса и хората, може да бъде коалиция между големи партии. Всички приказки за политика са немислими без редовно правителство“, гласят думите на Борисов към партиите в новия парламент.

Отговорът на Кирил Петков обаче прозвуча мигновено - както и досега, такава коалиция е невъзможна: "Ние ясно обещахме на нашите избиратели нормален европейски живот, което предполага и наличието на честни и свободни избори".

Скоро се появи информация, че ГЕРБ води коалиционни преговори с партньора на ПП – "Демократична България". И там обаче отрекоха възможността за такава коалиция. "Нямаме политически мандат от нашите избиратели за съставяне на коалиционен кабинет с ГЕРБ, защото им обещахме по време на предизборната кампания, че това няма да се случи“, обясни Радан Кънев, лидер на блока.

В отговор ГЕРБ постави ултиматум: без назначаване на правителство партията няма да гласува държавния бюджет. И съответно в бъдеще страната ще продължи да живее по временни програми, без възможност за финансиране на дългосрочни проекти.

Срещу коалиция с ГЕРБ са и други парламентарни партии, с изключение на ДПС: и социалистите, и ИТН. "Възраждане“ от своя страна е идеологически противник на проевропейските сили и затова коалицията с тях все още изглежда невъзможна. Забележка: засега все пак Бойко Борисов отбеляза успеха на тази партия и посочи, че трябва да преговаря и с нея.

Изходът от ситуацията може да бъде съставянето на експертно правителство без участието на политици. Това предложение Борисов е правил и при предишни опити за съставяне на коалиция. Възможно е обаче този път подобен аргумент да убеди лидера на ПП - настоящите избори показаха, че рейтингът на партията започва да пада. Алтернативата е правителство с малки партии.

Тук явно позицията на ГЕРБ е по-лоша - коалиция с тях е неприемлива както за социалистите, така и за ИТН. А "Възраждане“, както вече бе отбелязано, не иска да участва в коалиция, предпочитайки поредните предсрочни избори. В същото време не е изключено някои от политическите сили, предвид кризата, да направят значителни отстъпки. Това може да е последният им шанс да останат в голямата политика.

От друга страна ПП има реални шансове да се коалира с малки партии. Това не е лесно, защото ще трябва да събере поне четири политически сили с различни програми. Алтернативите обаче изглеждат много по-лоши. Колкото повече се развива кризата в България, толкова по-твърди ще стават мненията, че политическата система на страната е навлязла в задънена улица и има нужда от радикална промяна. Такива радикални промени дават шансове на популистите, което само по себе си е опасно за демокрацията.

Всичко това е опасно и за Украйна. България остава важен производител на боеприпаси за съветските оръжия. Едно стабилно правителство осигури такива доставки дори въпреки присъствието на сравнително проруски социалисти в коалицията. Но експертно правителство става зависимо от президента Радев, който публично "играе“ с Руската федерация, отхвърляйки възможността за предоставяне на оръжие на Украйна дори чрез трети страни.

Вярно, преди настоящите избори депутати от ГЕРБ цитираха данни, че и след падането на правителството Петков до ден днешен България все още прехвърля боеприпаси към страните от НАТО, които след това биват предоставяни на Въоръжените сили на Украйна. Публичната позиция на Радев може и да е политическа игра.

Въпреки това, дори и в такава ситуация, увеличаването на политическата тежест на приятелите на Путин от "Възраждане“ може да създаде изключително взривоопасна смес, която е много опасна за целия регион. И за Украйна на първо място.