Комисията подписа договор с германската компания Prisma за организиране на съвместни покупки на газ в Европейския съюз, съобщава германският вестник Das Handelsblatt.

"Ние сме доволни и горди, че можем да предложим на Европейския съюз убедително решение за толкова кратко време“, отбеляза директорът на компанията Гетц Линке.

На свой ред представител на ЕК поясни пред изданието, че договорът с Prisma е сключен на 24 януари. Ден по-късно вече е проведена първа среща за уточняване на по-нататъшни стъпки.

Das Handelsblatt обаче отбелязва, че остава открит въпросът дали Комисията е спазила действащото законодателство на ЕС при сключването на договора. Компанията Enmacc, която управлява платформа за търговия с газ извън борсата, е завела дело. Главният й изпълнителен директор Йенс Хартман твърди, че възможностите на Enmacc е за участие в търга за договора договора са били ограничени.

Според изданието целта на тази сделка е да се избегне повторение на събитията от миналото лято, когато страните от ЕС бяха подложени на натиск поради спирането на доставките на руски газ и се опитваха да запълнят газохранилищата си възможно най-бързо. Това доведе до повишаване на цената на газа.