Бившият британски премиер Борис Джонсън отново ще се кандидатира за лидерския пост в Консервативната партия и премиерското кресло на Острова. Това обяви членът на Камарата на общините на британския парламент от управляващата Консервативна партия Джеймс Дъдридж в интервю за телевизионния канал Sky News.

Според депутата бившият премиер лично го е уверил в готовността си да участва в изборната надпревара. "Ще го направя“, е казал Джонсън пред Дъдридж. Той  отбеляза, че в рамките на днешния ден Джонсън ще се върне в Обединеното кралство в след ваканция в една от карибските страни.

Членовете на Камарата на общините от Консервативната партия може да издигат своите кандидатури за поста министър-председател до 14:00 часа (16:00 часа българско време) на 24 октомври. В същото време те ще трябва да преодолеят бариерата от 100 гласа на своите колеги във фракцията, чийто общ брой е 357 души, за да влязат в следващия тур на парламентарния вот. Според Sky News до петък вечерта Джонсън вече е успял да привлече подкрепата на 43 депутати от торите. Готовност да гласуват за него са изразили петима членове на сегашния кабинет, включително министърът на отбраната Бен Уолъс.

Към момента само лидерът на Камарата на общините Пени Мордаунт официално е обявила участието си в борбата за премиерския пост. Досега тя е спечелила подкрепата на едва 18 депутати от торите, твърди Sky News. Фаворит в надпреварата е бившият финансов министър Риши Сунак, който разчита на подкрепата на 74 депутата от фракцията на Консервативната партия.

След като бъдат определени двама финалисти, обикновените членове на Консервативната партия, чийто брой според различни източници варира от 160 хиляди до почти 200 хиляди души, ще бъдат помолени да определят победителя чрез електронно гласуване. Резултатите от него трябва да бъдат обобщени до 28 октомври. Ако обаче само един кандидат събере 100 гласа на първи тур, той веднага ще бъде обявен за нов лидер на партията и министър-председател на страната.