Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че е получил "категорично уверение“ от украинския президент Володимир Зеленски, че (Украйна) няма да използва предоставени от Запада изтребители F-16, за да навлезе на руска територия, цитира Reuters.

Байдън е заявил пред репортери в Хирошима, Япония, в края на срещата на световните лидери, че бойните самолети F-16 могат да бъдат използвани "където и да са руски войски в Украйна и района".

Той е допълнил, че е "много малко вероятно“ самолетите да бъдат използвани в  украинска офанзива през следващите седмици, но че украинските войски може да се нуждаят от такива оръжия, за да се защитят срещу руските сили извън сегашния им обсег.

Британската медия припомнч, че лидерите на най-богатите демокрации от Групата на седемте (Г-7) са категорични, че няма да се откажат от подкрепата си за Украйна, в предупреждение към руския президент Владимир Путин, тъй като той твърди, че е превзел източния град Бахмут, нещо, което Киев отрече.

Байдън обяви пакет от военна помощ от 375 милиона долара, включително артилерия и бронирани превозни средства, за Украйна по време на последния ден от тридневната среща на върха на Г-7.

Президентът на САЩ заяви пред лидерите на Г-7 по време на срещата на върха, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на бойни самолети F-16, въпреки че Киев не е спечелил конкретни публични ангажименти за доставка на изтребителите.

Зеленски от своя страна изрази увереността си, че Киев ще получи изтребители F-16 от Запада след месеци на лобиране за самолетите.

Байдън заяви пред репортери, че е обсъдил въпроса със Зеленски по време на личната им среща. Той допълни, че F-16 не биха помогнали на украинските сили по отношение на Бахмут, например, но биха могли "да направят голяма разлика по отношение на способността да се справят с това, което идва по пътя".