Двама екоактивисти бяха осъдени на по два месеца затвор, от които един условно, след като вандализираха "Момичето с перлената обеца“ на художника Йоханес Вермер, изложена в музей в Хага, предава AFP, като се позовава на местни медии.

Трима мъже от белгийска националност, двама на по 45 години и един на 42 години, се включиха в своеобразник протест от миналата седмица. Тогава двама от тях се залепиха с лепило върху стъклото, което защитава шедьовъра от 1665 г., изложен в музея "Маурицхейс“ в Хага, в контекста на вълна от подобни актове на вандализъм, извършени в няколко държави в Европа.

От музея увериха, че няма щети по платното, но според съда в Хага рамката и плочата зад картината са били повредени и съдиите сметнаха, че това действие е "шокиращо" за много хора, съобщи холандската агенция ANP.

"Всеки може да си представи крехкостта на такава картина, както и факта, че тя можеше да бъде унищожена завинаги, ако нещата се бяха объркали“, заяви един от съдиите при произнасянето на присъдата.

Прокуратурата поиска четири месеца лишаване от свобода, от които два месеца условно, за единия обвиням, който залепи главата си с лепило върху защитното стъкло на картината. Подсъдимият каза, че преди това е направил задълбочено проучване за опасностите от неговия действия.

За втория обвиняем, заснел протестната акция, искането на прокурорите бе за четири месеца затвор, два от които условно.

Третият екоактивист, който изпразни консерва с доматена супа върху главата и врата на първия екоактивист, докато той вече беше залепен за известната картина, ще бъде съден в петък, съобщи ANP.

Инцидентът в Нидерландия е само пореден от серия актове на вандализъм, извършени през последните седмици срещу известни произведения на изкуството.

Екологични активисти напръскаха доматена супа върху стъклото, защитаващо "Слънчогледите“ на Ван Гог, изложено в Националната галерия в Лондон, а други хвърлиха картофено пюре върху "Купа сено“ на Клод Моне, изложено в музея "Барберини“ в германския град Потсдам.