Традиционната церемония по предаването на символичната камбана, с която премиерът на Италия открива заседанието на Министерския съвет, се проведе в двореца Киджи. Подалият оставка Марио Драги предаде "щафетата" на новия премиер, лидера на спечелилата парламентарните избори на 25 септември партия "Италиански братя" Джорджа Мелони. Церемонията бе излъчена по телевизионния канал RaiNews.

В неделя се провежда и първото заседание на новия Министерски съвет, в който влизат 24 министри, сред които и шест жени. Местни наблюдатели отбелязват, че това не е много за правителството на първата жена премиер в историята на страната.

Според вестник Corriere della Sera първата международна среща на Мелони като министър-председател ще бъде с френския президент Еманюел Макрон, който пристига в Рим в неделя, където ще говори на откриването на международния религиозен форум "Прокламация към света“ . Организира се от католическата общност "Свети Егидио“. Досега официалната програма на посещението на френския лидер включва аудиенция при папа Франциск (24 октомври) и обяд с италианския президент Серджо Матарела.

По-рано Мелони разкритикува Макрон за някои негови изявления по отношение на Италия. Премиерът и нейното правителство положиха клетва в събота и различни лидери, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън, поздравиха Мелони и изразиха надежда за ползотворна съвместна работа.

За окончателното приключване на процедурата по встъпване в длъжност на новия премиер и правителство остава вотът на доверие в двете камари на парламента, който ще се състои в началото на следващата седмица. Гласуването ще бъде предшествано от представяне на програмата на новия премиер.