Седем страни от Европейския съюз са отправили предупреждения към Комисията срещу "надпреварата за субсидии“ със САЩ, като са предложили отговорът на Закона за намаляване на инфлацията да бъде по-скоро фокусиран върху силна адаптивна икономика за насърчаване на частните инвестиции и иновациите, съобщава германското издание Der Spiegel.

Миналата седмица министрите на финансите на Австрия, Дания, Ирландия, Словакия, Финландия, Чешката република и Естония са изпратили съвместно писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, в което се посочва "каква е същността на отговора на американското предизвикателство“.

"Конкурентоспособността на ЕС се основава на силна адаптивна икономика и стабилни публични финанси, които насърчават частните инвестиции и иновациите“, се подчертава в документа. От друга страна, както се уточнява в текста, подкрепата за компании, която "не се основава на ясни пазарни неуспехи“, може да доведе до "надпревара за субсидии“, която е "неприемлива за отделните държави-членки на [ЕС] и вреди на ЕС като цяло“.

Вместо това, според ръководителите на финансовите министерства на седемте страни от ЕС, трябва да се обърне внимание на други неща. "Прекаленото регулиране, бавните процедури за одобрение и прекомерната бюрокрация намаляват привлекателността на ЕС“, заключават те.

Законът за намаляване на инфлацията в САЩ на стойност 369 милиарда долара, приет през лятото на 2022 г., предоставя щедри субсидии на производителите на електрически превозни средства, батерии и енергийно оборудване, при условие че са произведени в страната. Според европейските лидери този закон може да доведе до нова търговска война. По време на посещение във Вашингтон френският президент Еманюел Макрон заяви, че протекционистките планове за субсидиране на американски компании "заплашват да разделят Запада“.