Германският вицеканцлер и министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек ще направи посещение в САЩ на 6 февруари, съобщава изданието Das Handelsblatt.

Една от темите, които Хабек ще повдигне в рамките на пътуването си, ще бъде Законът за намаляване на инфлацията в САЩ, на който в Европа гледат като на рисков за отприщването на търговска война. Очаква се Хабек да проведе срещи с представители на американските власти не сам, а заедно с френския си колега Бруно Льо Мер. На дневен ред са също трансатлантическите отношения и търговските въпроси.

Законът за намаляване на инфлацията в САЩ на стойност 369 милиарда долара, приет през лятото на 2022 г., предоставя щедри субсидии на производителите на електрически превозни средства, батерии и енергийно оборудване, при условие че са произведени на територията на страната. Според европейските лидери законът може да доведе до нова търговска война. По време на посещение във Вашингтон френският президент Еманюел Макрон заяви, че протекционистките планове за субсидиране на американски компании "заплашват да разделят Запада“.