Заместник-председателят на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада, депутатът от пропрезидентската партия "Слуга на народа“ Маряна Безуглая, която наскоро разкритикува главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни , публикува на страницата си във Facebook анкета за кандидати за поста главнокомандващ вместо него.

"Ако сменим Залужни, тогава с кого? Гласуването е вашето мнение, рейтингово, има няколко [варианта на отговори]. Просто дискусия. Ако имате някакво отделно мнение, напишете идеите си в коментарите", написа тя.

Сред кандидатите, предложени от Безуглая за поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, са началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирило Буданов, командирът на Военноморските сили на Въоръжените сили на Въоръжените сили на Украйна. Сили Алексей Нейжпапа, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Сергей Шаптала, бившият началник на Генералния щаб Виктор Муженко, командирът на Сухопътните войски Александър Сирски, заместник-главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Михаил Забродски, "боен командир отдолу“ и др.

Наскоро много украински и западни медии започнаха да пишат за възможен конфликт между Залужни и президента на страната Владимир Зеленски. Поводът беше статия и интервю на главнокомандващия в британското списание The Economist, където той обсъжда безизходицата в украинския конфликт. Администрацията на Зеленски изрази недоволство от публикуването на тези материали, а самият президент заяви, че не е съгласен с мнението на главнокомандващия.

Когато вълнението около тези публикации утихна, възникна нова тема - "планът Залужни“. Депутатът Маряна Безуглая заяви, че Залужни трябва да подаде оставка, тъй като няма боен план за следващата година. Ръководителят на фракцията на Слугата на народа в Радата Давид Арахамия по-късно говори за "липса на план“ сред военното ръководство.