Строго секретните документи на Пентагона, които изтекоха онлайн в последните седмици, дават светлина върху това как САЩ шпионират едновременно своите съюзници и врагове, пише CNN в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Американските служители са силно раздразнени и сега се страхуват, че разкритията могат да застрашат важни източници на информация и да компрометират важни външни отношения.

Някои от документите, които според американски служители са автентични, разкриват степента на подслушване на САЩ на ключови съюзници, включително Южна Корея, Израел и Украйна.

Други разкриват степента, до която САЩ са проникнали в руското министерство на отбраната и руската наемническа организация "Вагнер“, до голяма степен чрез прихванати комуникации и човешки източници, които сега могат да бъдат прекъснати или поставени в опасност.

Трети пък разкриват ключови слабости в украинското оръжие, противовъздушната отбрана и размера и готовността на батальоните в критичен момент от войната, докато украинските сили се подготвят да започнат контранастъпление срещу руснаците – и точно когато САЩ и Украйна започнаха да разработват по-взаимно доверителни отношения пред споделянето на разузнавателна информация.

Украйна вече е променила някои от военните си планове заради изтичането на информация, заяви източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски, пред CNN.

Пентагонът предприе "междуведомствени усилия“ за оценка на въздействието на изтичането на информация, разкри в неделя заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

"Министерството на отбраната продължава да преглежда и оценява валидността на фотографираните документи, които се разпространяват в сайтовете на социалните медии и които изглежда съдържат чувствителни и строго класифицирани материали“, заяви Сингх в изявление. "Беше предприето междуведомствено усилие, фокусирано върху оценката на въздействието, което тези фотографирани документи могат да имат върху националната сигурност на САЩ и върху нашите съюзници и партньори“.

Сингх добави, че американски служители са разговаряли със съюзници и партньори през почивните дни относно изтичането на информация и са информирали "съответните комисии на Конгреса“.

Изтичането също накара Пентагона да предприеме стъпки за затягане на потока от такива изключително чувствителни документи, казват служители, които обикновено са достъпни всеки ден за стотици хора в правителството.

Комитетът на началниците на щабове, който се състои от най-високопоставеното униформено ръководство на Министерството на отбраната, което съветва президента, проучва своите списъци за разпространение, за да види кой получава тези доклади, съобщи служител на отбраната. Много от документите са имали маркировки, показващи, че са били произведени от разузнавателното звено на Обединения щаб, известно като J2, и изглежда са документи за брифинг.

Сингх заяви в петък, че отделът продължава да преразглежда въпроса и е сезирал Министерството на правосъдието, което отделно потвърди пред CNN, че е започнало разследване на източника на изтичане.

Дипломатите разочаровани

Документите се появиха онлайн миналия месец в платформата за социални медии Discord, според екранни снимки на публикациите, прегледани от CNN. Публикациите са снимки на смачкани документи, поставени върху списания и заобиколени от други произволни предмети, като чанти с цип и Gorilla Glue. Сякаш са били набързо сгънати и пъхнати в джоб, преди да бъдат извадени от сигурно място, казва източник, запознат с този вид документи, пред CNN.

Говорител на Discord потвърди в изявление в неделя, че си сътрудничат с правоприлагащите органи по разследването.

Въпреки че шпионирането е неизбежна част от начина, по който американската разузнавателна общност събира информация в световен мащаб, дипломати от някои от споменатите страни заявиха пред CNN, че е разочароващо – и вредно за репутацията на САЩ – тази информация да бъде изложена публично.

Съюзниците на САЩ правят оценки на щетите, опитвайки се да определят дали някои от техните собствени източници и методи са били компрометирани от изтичането.

"Очакваме САЩ да споделят с нас оценка на щетите през следващите дни, но не можем да чакаме тяхната оценка. Точно сега ние правим наша собствена“, казва служител от страна, която е част от споразумението за споделяне на разузнавателна информация "Петте очи“ със САЩ, която включва Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

"Ние разглеждаме тези документи, за да разберем дали някои от разузнавателните данни произхождат от нашата колекция“, отбелязва служителят.

Втори официален представител от "Петте очи“ изрази загриженост относно изтеклата информация за войната в Украйна, която пречи на страната на бойното поле.

Служителят също така посочи, че е тревожно да се види един от документите от февруари, озаглавен "Русия-Украйна: Битката за региона на Донбас вероятно се насочва към безизходица през 2023 г.“. Документът отбелязва предизвикателствата при оценката на "издръжливостта на операциите на Украйна“.

"Ще е трудно Украйна да постигне успехи, но не помага частната оценка на САЩ, сочеща вероятна дългогодишна безизходица, да бъде разкрита публично“, казва служителят.

Шпиониране на приятели

CNN прегледа 53 изтекли документа, всички от които изглежда са били изготвени между средата на февруари и началото на март.

Един документ разкрива, че САЩ са шпионирали Зеленски. Това не е изненадващо, подчертава източникът, близък до Зеленски, но украинските служители са дълбоко разочаровани от изтичането на информация.

В доклада на американското разузнаване, който се позовава на събрана от служители информация, казва, че Зеленски в края на февруари "предложи да се нанесат удари по руски позиции в Ростовска област на Русия“ с помощта на безпилотни летателни апарати, тъй като Украйна не разполага с оръжия с голям обсег, способни да достигнат толкова далеч.

Информацията включва прихванати комуникации и се определя широко от Агенцията за национална сигурност като "разузнаване, получено от електронни сигнали и системи, използвани от чужди цели, като комуникационни системи, радари и оръжейни системи“.

Разузнаването би могло да обясни публичните коментари на САЩ за това, че не искат да дадат на Украйна ракетни системи с голям обсег на действие поради опасения, че Киев ще ги използва, за да удари цели в Русия. Украйна обаче обеща да не използва предоставени от САЩ оръжия за това.

Свързано с това друг разузнавателен доклад разкрива, че Китай може да използва украинските удари по цели дълбоко в Русия "като възможност да представи НАТО като агресор и може да увеличи помощта си за Русия, ако прецени, че атаките са значителни“.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, каза в своя канал Telegram в петък, че смята, че разпространените документи са неавтентични, нямат "нищо общо с истинските планове на Украйна“ и се основават на "голямо количество измислена информация“, разпространявана от Русия.

Още един документ описва със забележителни подробности разговор между двама високопоставени южнокорейски служители по националната сигурност относно опасенията на Съвета за национална сигурност на страната относно искането на САЩ за боеприпаси.

Длъжностните лица се притесняват, че доставката на боеприпаси, които след това САЩ ще изпратят на Украйна, ще наруши политиката на Южна Корея да не доставя смъртоносна помощ на страни във война. Според документа един от служителите след това е предложил начин за заобикаляне на политиката, без всъщност да я променя – чрез продажба на боеприпаси на Полша.

Документът вече предизвика полемика в Сеул, като южнокорейски служители заявиха пред репортери, че планират да повдигнат въпроса пред Вашингтон, според The New York Times.

Официални лица от други страни също планират да повдигнат въпроса пред Вашингтон, но те все още не са провели тези разговори, тъй като чакат да видят какво ще каже администрацията на Байдън за изтеклите документи през следващите дни, казват множество дипломати.

Междувременно доклад на разузнаването за Израел предизвика възмущение в Йерусалим. В документа, изготвен от ЦРУ на базата на разузнавателна информация,  се казва, че Мосад, е насърчавала протести срещу новото правителство на страната – "включително няколко изрични призива за действие“, се твърди в доклада.

Кабинетът на израелския министър-председател отговори от името на Мосад в неделя сутринта, като нарече доклада "лъжлив и без каквато и да е основа“.

"Мосад и неговите висши служители не са и не насърчават персонала на агенцията да се присъединява към демонстрациите срещу правителството, политически демонстрации или каквато и да е политическа дейност“, се казва в изявлението. "Мосад и обслужващият го висш персонал изобщо не са се ангажирали с въпроса за демонстрациите и са посветени на службата на държавата, която извършва Мосад от основаването му.“

Друг секретен документ предлага прозорец към това как САЩ оценяват политиките на своите съюзници – и как САЩ могат да упражнят влиянието си, за да ги променят.

В документа, озаглавен "Израел: Пътища за предоставяне на смъртоносна помощ на Украйна“, се казва, че Йерусалим "вероятно ще обмисли предоставянето на смъртоносна помощ под засилен натиск от страна на САЩ или възприемано влошаване“ на отношенията си с Русия.

Друг документ разкрива какво смятат САЩ за намеренията на някои европейски страни да дарят изтребители на Украйна, която иска самолетите повече от година.

На 23 февруари, се казва в доклада, България изрази готовност да дари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна – "предизвикателство“, се оценява в доклада, тъй като ще остави България без изтребители, за да изпълнява мисиите си за охрана на въздушното пространство, докато не бъдат произведени в САЩ F-16 са доставени, "което е след поне година“.

Шпиониране на врагове

Мащабното изтичане на информация също разкрива, че проникването на САЩ в Министерството на отбраната на Русия и наемническата организация "Вагнер“ е по-дълбоко, отколкото се е предполагало досега.

Голяма част от информацията за Русия е събрана чрез прихванати комуникации, което поражда опасения, че руснаците сега може да променят метода си на комуникация, за да прикрият по-добре своите планове.

Човешки източници също могат да бъдат изложени на риск. Картите на движенията и способностите на руските войски, включени в набора от документи, са получени отчасти от поверителни човешки източници, което предизвиква опасения сред американски служители, че тези активи сега могат да бъдат в опасност.

Документите показват, че САЩ са успели да прихванат руски планове за насочване, кои точно топлоелектрически централи, електрически подстанции и железопътни и автомобилни мостове руските сили са планирали да атакуват в Украйна и кога.

САЩ също са успели да прихванат руската стратегия за борба с танковете на НАТО, които трябваше да навлязат в Украйна в началото на април. Планът "призовава да се създадат три огневи зони въз основа на обхват – дълъг, среден и къс – като всяка зона е покрита със специфични видове оръжия и единици“, се казва в доклада на американското разузнаване.

Подчертавайки загрижеността на САЩ относно групата Вагнер, която има хиляди служители, действащи в Украйна, документите обсъждат подновеното набиране на руски затворници от "Вагнер“ да се бият в Украйна – подчертавайки "продължаващото влияние на нейния лидер върху Путин“, се казва в един доклад – и плановете на групата да засили присъствието си в Африка и в Хаити.

Документите също предоставят прозорец към цифрите на жертвите и от двете страни, числа, които са изключително трудни за прецизна оценка и които САЩ не са склонни да споделят публично в подробности.

Според един от документите руските сили са претърпели 189 500 до 223 000 жертви към февруари, включително около 43 000 войници, убити в битка. Украйна, междувременно, е претърпяла 124 500 до 131 000 жертви, като до 17 500 са убити в битка, се казва в доклада.

Лошите актьори вече използват изтеклите документи, за да разпространяват дезинформация, казват анализатори. Документът с броя на жертвите, например, беше променен през последните седмици, за да намали наполовина броя на руските смъртни случаи, преди да бъде разпространен в проруските канали в Telegram.

Запитан за изображенията, разпространявани в Twitter и Telegram, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред CNN в петък, че "нямаме и най-малко съмнение относно прякото или непряко участие на Съединените щати и НАТО в конфликта между Русия и Украйна“.

"Това ниво на участие се повишава, нараства постепенно“, казва той. "Ние следим този процес. Е, разбира се, това прави цялата история по-сложна, но не може да повлияе на крайния резултат от специалната операция“.