"В периода от март до април 2024 г. в Белгородска област, Русия случайно е пуснала 20 боеприпаса. Подобни грешки имат разрушителни и смъртоносни последици за руското население". Това се посочва в последния доклад на британското министерство на отбраната, публикуван в социалната мрежа Х.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство изтъква съобщенията, според които руски боен самолет случайно е хвърлил бомба върху граждански район в Белгород.  Актуалната информация от разузнаването се отнася до инцидент на 4 май.

"Беше съобщено, че на 04 май 2024 г. руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас ФАБ-500 върху граждански район в Белгород, Русия. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков потвърди експлозията и щетите без да посочва причината", пише британското МО.

"Това не е изолиран инцидент. Съобщава се, че на 18 февруари на Солоти в района на Белгород е бил изпуснат боеприпас ФАБ-250, което е довело до евакуацията на 150 жители.

"Медиите предполагат, че подобни изхвърляния са доста често срещани, като само в периода от март до април 2024 г. в Белгородска област случайно са изпуснати 20 боеприпаса".

"Тези случаи показват продължаващата неспособност на Русия да използва успешно своите боеприпаси по предвидените цели. Подобни грешки имат разрушителни и смъртоносни последици за руското население".