Китай обяви, че неговият лунен космически кораб е издигнал знамето на страната за първи път на обратната страна на Луната, преди част от апарата излети рано във вторник с проби от скали и почва, за да ги върне на Земята, предава Associated Press.

Мисията беше приветствана като успешна в Китай, който постигна значителен напредък в космическа програма, която цели да изпрати човек на Луната преди края на това десетилетие.

Сондата Chang’e-6 беше изстреляна миналия месец и нейният спускаем модул се докосна на обратната страна на Луната в неделя.

Агенцията разясни, че космическият кораб е издържал тест при висока температура на лунната повърхност и е получил пробите, използвайки както пробиване, така и повърхностно събиране, преди да ги прибере в контейнер вътре в сондата, както е планирано.

Контейнерът ще бъде прехвърлен в капсула, която трябва да се върне на Земята в пустините на китайския регион Вътрешна Монголия около 25 юни.

Малкият флаг, за който агенцията обяви, че е направен от специални композитни материали, се е появил на прибиращо се рамо, разгърнато от страната на лунния модул и не е бил поставен върху лунната почва, според анимация на мисията, публикувана от агенцията.

Мисиите до обратната страна на Луната са по-трудни, защото тя не е обърната към Земята, което изисква релеен сателит за поддържане на комуникация. Теренът също е по-насечен, с по-малко равни площи за кацане.

Xinhua пише, че мястото на кацане на сондата е басейнът на Южния полюс-Ейткен, ударен кратер, създаден преди повече от 4 милиарда години, който е дълбок 13 километра и има диаметър 2500 километра.

Това е най-старият и най-големият подобен кратер на Луната, така че може да предостави най-ранната информация за нея.

Мисията е шестата в програмата за изследване на луната Chang'e, която е кръстена на китайска богиня на луната. Това е вторият апарат, предназначен да върне проби, след Chang’e 5, който направи това от близката страна през 2020 г.

Лунната програма е част от нарастващото съперничество със САЩ - все още лидер в изследването на космоса - и други, включително Япония и Индия. Китай постави собствена космическа станция в орбита и редовно изпраща екипажи там.

Китай има за цел да изпрати човек на Луната преди 2030 г. Америка планира да изпрати астронавти на Луната - до 2026 г.