Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че няма да се кандидатира за лидер на управляващата Консервативна партия и ръководител на правителството, след като Лиз Тръс подаде оставка, пише Bloomberg, като отбелязва, че това увеличава сериозно шансовете на Риши Сунак да седне в креслото на министър-председателя още в понеделник.

"Мисля, че имам добри шансове да поведа Консервативната партия до победа на [общите] избори през 2024 г.“, каза Джонсън в изявление, публикувано в неделя вечерта. . Но през последните няколко дни за съжаление стигнах до заключението, че това просто не би било правилно“.

Джонсън също така подчерта, че е успял да получи подкрепата на 102 депутати консерватори, във връзка с което формално е имал възможност да се кандидатира за премиер. В същото време той каза, че се е свързал с други претенденти за премиерския пост - бившия ръководител на Министерството на финансите Риши Сунак и лидера на Камарата на общините на британския парламент Пени Мордаунт. Според Джонсън той е искал да се споразумеят за съвместна работа в национален интерес, но страните не са могли да стигнат до разбирателство.

"Така че се страхувам, че най-добрият вариант би бил да не ме номинирате и да покажете подкрепа за евентуалния победител. Вярвам, че имам какво да предложа, но се страхувам, че просто не е подходящият момент", поясни Джонсън, който се върна в Обединеното кралство в събота, след като прекъсна почивката си в Доминиканската република.

След като Тръс обяви оставката си на 20 октомври на фона на провала на икономическата й политика, Консервативната партия обяви правилата за избор на нов лидер. Те са модифицирани така, че процедурата да е максимално бърза и да приключи до 28 октомври. Кандидатът трябва да събере над 100 гласа на колеги от фракцията, общо 357, за да стигне до следващия тур на парламентарния вот.

След отказа на Джонсън да участва в изборите, в надпреварата останаха само Сунак и Мордаунт. Бившият министър на финансите, според различни оценки, е получил подкрепата на почти 150 депутати, докато Мордаунт няма дори 30 гласа. Това означава, че Сунак може да бъде обявен за нов ръководител на Консервативната партия още в понеделник. Така, според установените правила, той може да стане министър-председател на Обединеното кралство още на следващия ден, 25 октомври.

Джонсън беше министър-председател от 24 юли 2019 г. до 6 септември 2022 г. През декември 2019 г. водената от него Консервативна партия спечели убедителна победа на общите парламентарни избори, показвайки най-добрия резултат от повече от 30 години. Като министър-председател Джонсън е запомнен преди всичко с осъществяването на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, провеждането на кампания за ваксиниране на населението по време на пандемия и силната подкрепа за Украйна.

Той беше принуден да подаде оставка на фона на поредица от скандали, свързани с неспазване на коронавирусните ограничения в ранните вълни на пандемията и назначаването на хора със съмнителна репутация на отговорни постове. В същото време в последната си реч като министър-председател Джонсън намекна за готовността си да се върне в голямата политика в бъдеще.