САЩ трябва да назначат отговорен за контрола над усвояването на военната помощ за Украйна. Прозрачността за това как се харчат милиарди ще защити американските данъкоплатци и ще поддържа жива политическа подкрепа за войната, се казва в редакционна статия на Bloomberg.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари правителството на Киев е получило повече от 60 милиарда долара за сигурност и хуманитарна помощ от САЩ, което го прави най-големият годишен бенефициент в света. Сега някои лидери от Републиканската партия искат да засилят надзора върху това как се изразходват средствата. И са прави в настояванията си, коментира агенцията.

Мащабът на помощта е безпрецедентен. Само за седем месеца САЩ предоставиха на Украйна почти двойно повече от това, което са дали на Западна Европа на годишна база по време на действието на плана "Маршал“ в реално изражение. Подкрепата за украинската армия тази година се равнява на това, което САЩ предоставиха на Израел, Египет и Афганистан, взети заедно през 2020 г. Вашингтон е предоставил две трети от цялата военна и хуманитарна помощ, предложена на Украйна от началото на войната; в доларово изражение тя е допринесла два пъти повече от целия Европейски съюз.

Доставките на американско оръжие позволиха на Украйна да устои на първоначалната атака на Русия, да нанесе тежки удари и да организира мощна контранастъпление. С до голяма степен спряна икономическа дейност, правителството на Киев разчита на американски и европейски фондове, за да заплати на войските и държавните служители и да предостави основни услуги на гражданите си. Пакетите за помощ, одобрени от Конгреса, изискват Украйна да посочи своите планове за разходи и да държи парите за помощ на САЩ отделно от средствата от други източници. Дори и така, потенциалът за злоупотреба остава висок в страна, която е потънала в хаос - и която преди войната имаше досие на слабо управление и корупция. Съществува и възможността, макар и малка, произведените в САЩ оръжия да попаднат в погрешни ръце или да бъдат продадени извън Украйна.

Предвид вече изплатените огромни суми и значителните нужди на Украйна в бъдеще, наложително е САЩ да гарантират, че парите се изразходват правилно. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти наскоро предупреди, че бъдещата помощ може да бъде ограничена, ако републиканците си върнат Камарата след междинните избори следващия месец, като каза, че избирателите не искат "да подписват празен чек“. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл отвърна, че подкрепата на САЩ за Украйна всъщност ще се увеличи под контрола на Републиканската партия. Но тъй като правителствените разходи вече са въпрос на кампания, е неизбежно законодателите, включително някои демократи, да настояват за по-голяма прозрачност като условие за повече помощ.

Президентът на САЩ Джо Байдън не трябва да чака. Администрацията му не желаеше да подкрепи по-строг надзор върху помощта за Украйна от страх да не забави доставките и да сигнализира за липса на доверие в правителството на президента Володимир Зеленски. Но тези опасения сега са по-малко остри - и ако не друго, повишената прозрачност би помогнала да се поддържа политическа подкрепа за Украйна, докато войната продължава.

В замяна на съгласието на Конгреса да продължи да снабдява Украйна с оръжие и помощ, Байдън трябва да назначи наблюдател, който да контролира разходите на САЩ, препоръчва агенцията.