Президентът на САЩ Джо Байдън в петък призна, че инфлацията се е превърнала в "истинско предизвикателство“ за американците, като хвърли вината за нея на "Данъка на Путин“, предава Bloomberg.

Говорейки на пристанището на Лос Анджелис за инфлацията и мерките на неговата администрация за намаляване на цените, Байдън заяви, че САЩ "никога не са виждали нещо като Данъка на [президента Владимир] Путин върху храните и бензина“. По думите му, "Америка може да се бори с инфлацията от позиция на сила като никоя друга страна в света“. "Но не се заблуждавайте, разбирам, че инфлацията е истинско предизвикателство за американските семейства. Днешният доклад за инфлацията потвърждава това, което Америка вече знае: покачването на цените на Путин удря силно Америка: бензинът на бензиностанциите, енергията и храните са половината от месечното покачване на цените през май“, констатира държавният глава. Той коментира доклада на Министерството на труда на САЩ, според който потребителските цени в страната са се повишили с 8,6% на годишна база през май, което е най-голямото увеличение от декември 1981 г. "Правя всичко по силите си, за да заглуша покачването на цените на Путин и да намаля цената на газа и храната“, продължи Байдън.



Той повтори, че е "оглавил усилията на света за координиране на най-голямата някога“ продажба на световни петролни запаси - 240 милиона барела за увеличаване на доставките и намаляване на цените на енергията. "Благодарение на американското лидерство и дипломация, ние помогнахме на Европа да намали зависимостта си от руския петрол, като утроихме доставките на природен газ за Европа в сравнение с миналата година“, отбеляза президентът.

Байдън повтори, че САЩ "работят в тясно сътрудничество с европейските партньори“, за да извадят 20-те милиона тона зърно, "затворени в елеваторите на Украйна“. "Опитваме се да им помогнем в това, а Русия блокира износа. Не ги пускат в Черно море. И се опитваме да измислим как да го изведем от страната <...>, за да намалим цените по целия свят“, увери ръководителят на администрацията на Вашингтон.

Както отбелязва ТАСС, обаче, по-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще гарантира безпрепятственото преминаване на кораби, превозващи украинско зърно, ако Киев разчисти своите пристанища от мини и може да осигури износа на стоки през контролирани от Русия пристанища като Бердянск и Мариупол. Украйна, каза той, също може да изнася зърно по суша, а най-логичният маршрут е Беларус, от който обаче западните санкции ще трябва да бъдат премахнати. Путин също така припомни, че проблемите на световния пазар на храни са започнали през февруари 2020 г. Той нарече твърденията за предполагаемо блокиране на зърно от Русия в украинските пристанища като блъф.