Френският президент Еманюел Макрон разговаря с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, след като се стигна до разрив в позицията на Европа по отношение на войната на Русия в Украйна, пише ВВС.

Френският лидер е предупредил, че "сигурността на Европа и французите е заложена на карта" и ако Русия победи, доверието в Европа ще бъде "сведено до нула".

Но Шолц е далеч по-предпазлив, като изключи разполагането на германските крилати ракети Taurus.

Украйна е изправена пред критичен недостиг на оръжие.

Германският канцлер е подложен на натиск да разшири помощта на своето правителство, тъй като пакетът от американски военни помощи за Украйна на стойност 60 млрд. долара (109.41 млрд. лева) е блокиран в Конгреса от републиканците.

Германия остава най-големият европейски източник на военна помощ за Украйна, но полският министър-председател Доналд Туск, който по-късно се присъедини към двамата лидери в Берлин, заяви, че сега от трите им страни зависи да "мобилизират цяла Европа", за да окажат помощ на Украйна.

"Истинска солидарност с Украйна? По-малко думи, повече боеприпаси", написа той в социалните мрежи в петък (15 март).

Срещата им се състоя в момент, когато при руска ракетна атака срещу южния украински пристанищен град Одеса загинаха най-малко 14 души, а други 46 бяха ранени, по данни на областния управител. Сред загиналите и ранените имало и екипи на спешна медицинска помощ.

Различията по отношение на отговора на войната се задълбочиха между Париж и Берлин през последните седмици, след като германският канцлер заяви, че за ракетите с голям обсег Taurus ще са необходими германски войници на място в Украйна, които да се "грижат за тях", и това е граница, която той не е готов да премине.

Президентът Макрон също така разгневи някои от европейските си партньори, като предположи, че не е изключено изпращането на западни войски.

В обширно интервю на живо по френската телевизия в четвъртък (14 март) вечерта той заяви, че това не е негово желание, въпреки че "всички тези варианти са възможни".

Подчертавайки, че Франция е сила в подкрепа на мира, той предупреди, че Русия се стреми да разшири своята мощ и няма да спре сега: "Ако оставим Украйна на мира, ако я оставим да загуби тази война, тогава със сигурност Русия ще заплаши Молдова, Румъния и Полша."

Преди срещата на тримата лидери в петък, обявена като опит за съживяване на т.нар. "Ваймарски триъгълник", германският канцлер заяви по телефона пред украинския президент Володимир Зеленски, че срещата на върха е от голямо значение за "организиране на възможно най-голяма подкрепа за Украйна".

Зеленски сподели в социалните мрежи, че е заявил на германския канцлер, че приоритетите на Украйна са "бронирани машини, артилерия и противовъздушна отбрана".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в четвъртък, че на украинците "не им липсва кураж, а боеприпаси", повече от две години след началото на пълномащабната инвазия на Русия.

Той посочи, че недостигът е една от причините, поради които Русия напоследък е постигнала напредък на бойното поле, и призова съюзниците от НАТО да предоставят на Украйна необходимото.

Ръководената от Чехия инициатива за осигуряване на оръжия от страни извън Европа вече е събрала достатъчно средства за закупуването на поне 300 000 снаряда, а официални представители на Прага твърдят, че първите доставки ще пристигнат най-късно до юни.

Руските военни превзеха източния град Авдеевка след месеци опити през февруари, а украинският главнокомандващ Александър Сирски заяви при посещението си в района в петък, че руските сили са се опитвали да пробият украинските линии "няколко дни подред".