Съединените американски щати ще помогнат на Украйна да изгради "армията на бъдещето“ и предупредиха за "мирни инициативи", целящи запазване на придобитите от Русия територии. Това пишат РБК-Украйна и Reuters, като се позоват на думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещението му във Финландия.

Според Блинкен "предпоставка за преговорите между Киев и Кремъл е силна Украйна, способна да се сдържа и защитава от всякаква агресия". Той добави още, че "инвестициите в силата на Украйна не вредят на дипломацията, а напротив – проправят пътя към нея".

Ръководителят на Държавния департамент отбелязва, че САЩ ще помогнат за създаването на "украинските въоръжени сили на бъдещето“.

"Това означава модерни военновъздушни сили, интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана, модерни танкове и бронирани машини, национален потенциал за производство на боеприпаси, както и обучение и подкрепа за укрепване на бойната готовност на силите и средствата“, е обяснил Блинкен.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е отправил предупреждение срещу всякакви мирни инициативи, които биха могли да помогнат за легитимирането на завземането на украинска територия от Русия, като е подчертал, че "справедливите и трайни" мирни усилия трябва да са насочени към отчетност и реконструкция, добавят от Reuters.

Изнасяйки това, което американски официални лица описаха като акцентна реч, която излага гледната точка на Вашингтон за 16-те месеца руска инвазия в Украйна, Блинкен е заявил, че през следващите седмици и месеци някои страни вероятно ще призоват за прекратяване на огъня.

"Но за да бъдат трайни мирните усилия", е изложил той, "те изискват пълното участие и съгласие на Украйна и трябва да подкрепят реконструкцията и възстановяването на Украйна, като Москва плати своя дял".

"Прекратяване на огъня, което просто замразява настоящите линии и позволява на Путин да консолидира контрола върху територията, която завзе и след това да си почине, да се превъоръжи и да атакува отново. Това не е справедлив и траен мир“, е заявил Блинкен.

"Това ще узакони руското заграбване на земя, ще възнагради агресора и ще накаже жертвата“, е подчертал той.

Блинкен е добавил, че ако и когато Русия е готова да обсъди "истински мир“, Вашингтон ще отговори и ще бъде отворен за по-широка дискусия за европейската сигурност, която би намалила вероятността от по-нататъшен конфликт.

Съединените щати са най-големият военен и икономически поддръжник на Украйна, изпращайки на страната оръжейни системи на стойност милиарди, за да се защити от руската инвазия, която започна през февруари 2022 г., припомня британската медия.

Различни мирни предложения за прекратяване на войната се появиха в различни столици, тъй като войната разсели милиони хора, повиши цените на храните и нанесе пробив в световния просперитет.

Украинският президент Володимир Зеленски положи големи усилия да ухажва Глобалния юг миналия месец в отговор на мирните ходове от някои от неговите членове. Той присъства на срещата на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия на 19 май, като проведе разговори с домакина престолонаследник принц Мохамед бин Салман, Ирак и други делегации, допълва Reuters.

Китай, който афишира свой собствен мирен план, изпрати пратеник в Киев, Москва и европейските столици, за да обсъдят "политическо споразумение" този месец. Южна Африка заяви миналата месец, че Киев и Москва са се съгласили да обсъдят мирен план с африканските лидери. Ватиканът също изготви мирна мисия.

Блинкен е заявил, че Вашингтон работи с Украйна и други съюзници за изграждане на консенсус около основните елементи на траен мир и приветства всякакви инициативи, но е подчертал, че те трябва да поддържат принципите на Хартата на ООН.

"Ние ще подкрепим усилията, независимо дали на Бразилия, Китай или която и да е друга нация, ако те помогнат да се намери път към справедлив и траен мир“, е добавил Блинкен.