Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта ангажимента на страната му за подобряване на връзките с Израел, въпреки победата на Бенямин Нетаняху на последните избори в страната, отбелязва вестник Hurriyet, като припомня, че тъкмо по време на неговия мандат отношенията между Анкара и Тел Авив се влошиха сериозно.

"Резултатите от изборите не са ясни, но каквито и да са те, ние искаме да поддържаме отношенията си с Израел на устойчива основа, основана на взаимно уважение към нашата чувствителност и общите ни интереси“, увери Ердоган в рамките на телевизионно интервю.

Нетаняху, който бе министър-председател между 2009 г. и 2021 г., е на път да се върне в политиката за още един мандат. Резултатите от вота му обещават мнозинство в Кнесета.

След оттеглянето на Нетаняху от власт през 2021 г. Турция и Израел започнаха процес на нормализиране, който доведе до размяна на посланици и възобновяване на политическия диалог и този по сигурността.

"Надяваме се да поддържаме този процес [на нормализация] чрез взаимни контакти и да подобрим отношенията си във всички области. Докато ценностите се зачитат, вярвам, че с печелившата дипломация не само Турция и Израел, но и целият регион ще спечели“, допълни Ердоган.