Кандидатът за поста министър на отбраната на Руската федерация Андрей Белоусов, говорейки в Съвета на федерацията, описа задачите, които ще му предстои да изпъкни, ако бъде назначен, предаде ТАСС.

"И паричната издръжка на военнослужещите, които участват в зоната на СВО (военни действия", и всякакви плащания, днес се вдигна летвата до минимум 200 хил. рубли, но животът не се свежда само до паричните плащания, имаме много да работим, това се отнася и за осигуряването на жилища за участниците в СВО", е заявил той.

Той ще обърне внимание и на медицинското обслужване на военните. Според Белоусов днес много военни са изправени пред ситуация, в която им се отказва прием в цивилни клиники, а военните болници са препълнени.

"Имаме върху какво да работим, това се отнася и до прекомерната бюрокрация, документите, свързани с потвърждаването на обезщетенията на военнослужещите. По добър начин всичко това трябва да бъде решено в рамките на системата за електронно взаимодействие", е допълнил Белоусов.

Председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко на свой ред е изразила увереност, че на кандидата няма да му е необходимо много време, за да навлезе във всички детайли след одобрението.

След консултациите няма да последват открити оценки, а съдържанието ще бъде представено в информационно писмо до президента на Русия Владимир Путин. Решението ще бъде прието на пленарното заседание на Съвета на федерацията на 14 май, допълва руската агенция.