Председателят на съвета на директорите на Tesla Робин Денхолм призова акционерите на компанията да одобрят огромния компенсационен пакет от 56 милиарда долара за Илън Мъск, като предупреди, че в противен случай рискуват милиардерът да отиде "на по-зелени пасища“, съобщава изданието The Verge.

На 13 юни акционерите на Tesla ще решат съдбата на пакета. Това ще бъде второто гласуване на акционерите относно заплащането на главния изпълнителен директор, след като съдия от Делауеър анулира първото гласуване в началото на 2024 година. Така че сега компанията води голяма правна кампания, за да убеди акционерите да одобрят предложението за втори път.

"Илон не е типичен изпълнителен директор и Tesla не е типична компания. Следователно типичният начин, по който компаниите възнаграждават ключови ръководители, няма да доведе до резултати за Tesla. Мотивирането на хора като Илон изисква нещо различно“, пише Денхолм в писмото до акционерите.

По-късно тя предположи, че Мъск може да отиде "на друго място“ без подходяща мотивация.

"Това, което признахме през 2018 година и продължаваме да признаваме днес, е, че Илон със сигурност няма неограничено време. Той също няма недостиг на идеи и други места, където може да направи невероятни промени в света. Искаме тези идеи, тази енергия и този път в полза на вас, нашите собственици, но това изисква взаимно уважение“, подчертава Денхолм.

Според нея гласуването за одобряване на пакета от 56 милиарда долара ще направи Мъск най-добре платеният изпълнителен директор в съвременната история.

"Всички знаем, че Илон е един от най-богатите хора на планетата и той ще остане такъв, дори ако Tesla се откаже от ангажиментите, които поехме през 2018 година“, уверява още тя.

Изданието допълва, че Мъск възнамерява да получи по-голям контрол върху Tesla под формата на 25% процентен дял, за да постигне целите си в разработването на изкуствен интелект и самоуправляващи се автомобили. На страницата си в социалната мрежа Х той дори заплаши, че ще прехвърли работата на Tesla върху изкуствения интелект в отделна компания, ако исканията му не бъдат изпълнени.