Американски шпиони  са заловили служители на руското разузнаване да се хвалят, че са убедили богатите на петрол Обединени арабски емирства (ОАЕ) "да работят заедно срещу разузнавателните агенции на САЩ и Обединеното кралство“, според предполагаем американски документ, публикуван онлайн като част от голям пробив в разузнаването на САЩ.

Официални лица на САЩ отказаха да коментират документа, който носи известни строго секретни маркировки и беше прегледан Associated Press. Правителството на Емирството в понеделник отхвърли всички обвинения, че ОАЕ са задълбочили връзките си с руското разузнаване като "категорично неверни“.

Но САЩ имат нарастващи опасения, че ОАЕ позволяват на Русия и руснаците да заобикалят санкциите, наложени заради инвазията в Украйна.

Документът, разгледан от AP, включва точка, цитираща изследване от 9 март със заглавие: "Русия/ОАЕ: Задълбочаване на разузнавателните отношения“. Американски служители отказаха да потвърдят автентичността на документа, което AP не можеше да направи независимо. Въпреки това, той приличаше на други документи, публикувани като част от скорошното изтичане.

Министерството на правосъдието започна разследване на възможното публикуване на документи на Пентагона в няколко социални медии. Те изглежда подробно описват помощта на САЩ и НАТО за Украйна и оценките на разузнаването на САЩ относно съюзниците на Вашингтон, които биха могли да обтегнат връзките с тези държави.

Някои от документите може да са били променени или използвани като част от кампания за дезинформация, отбелязват американски служители. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в понеделник призова за предпазливост, "тъй като знаем поне в някои случаи, че информацията е била подправена“.

Визирайки основната служба наследник на КГБ от съветската епоха, в документа, видян от AP, се казва: "В средата на януари служители на ФСБ заявиха, че служители на службите за сигурност на ОАЕ и Русия са се съгласили да работят заедно срещу разузнавателните агенции на САЩ и Обединеното кралство, според нови сигнали на разузнаването“. Това се отнася до прихванати комуникации, независимо дали телефонни обаждания или електронни съобщения.

"ОАЕ вероятно разглеждат ангажимента с руското разузнаване като възможност за укрепване на нарастващите връзки между Абу Даби и Москва и разнообразяване на разузнавателните партньорства на фона на опасенията за оттеглянето на САЩ от региона“, заключава оценката.

Не е ясно дали е имало такова споразумение, както е описано в документа, или дали предполагаемите твърдения на ФСБ са умишлено или неволно подвеждащи.

Но американски официални лица говорят все по-често за нарастване на отношенията между ОАЕ и Русия.

Служител на Министерството на финансите на САЩ, помощник-секретарят Елизабет Розенберг, през март посочи ОАЕ като "държава на фокус“. Тя заяви, че предприятията там са помагали на Русия да избегне международните санкции, за да получи повече от 5 милиона долара в американски полупроводници и други части, забранени за износ в страната, включително компоненти с бойно приложение.

Представители на разузнаването на САЩ през последните години посочиха възможни връзки между ОАЕ и групата Вагнер, която е активна в Украйна и няколко африкански страни. През 2020 г. Агенцията за военно разузнаване на САЩ прецени, "че Обединените арабски емирства може да осигуряват известно финансиране за операциите на групата“.

Андреас Криг, доцент в Кралския колеж в Лондон, в понеделник нарече ОАЕ "най-важният стратегически партньор за Русия както в Близкия изток, така и в Африка“. Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин проведе обширни срещи с лидерите на ОАЕ в Дубай през 2020 г.

Русия и ОАЕ споделят сходни перспективи в някои ключови конфликти в Близкия изток и Северна Африка, а притокът на руснаци в ОАЕ, след като Русия започна войната в Украйна, също засили връзките между двете, казва Кристиан Улриксен, експерт по Близкия изток в института Бейкър към университета Райс. Но споменаването на обединяване срещу разузнавателните агенции на САЩ и Великобритания е изненадващо.

Служители на руското разузнаване "вероятно имат интерес да опишат нещо с тези термини“, посочва той. "Ако това беше начинът, по който ОАЕ го описваше, със сигурност щях да го приема ... съвсем различно.“

Отделно американски служител разкрива пред AP, че Съединените щати също са притеснени от навлизането на руски пари в нажежения пазар на недвижими имоти в Дубай.

А през октомври федералните прокурори в Ню Йорк обявиха обвинения срещу двама базирани в Дубай руснаци и други, обвинени в кражба на военни технологии от американски компании, контрабанда на милиони барели петрол и пране на десетки милиони долари за "олигарсите около руския президент Владимир Путин“.

Прокурорите по това дело цитират един от базираните в Дубай руснаци, който уверява партньорите си, че "няма притеснения“ относно използването на финансова институция от ОАЕ за транзакциите. "Това е (най-лошата) банка в Емирствата“, казва той, цитиран да използва ругатня. "Те плащат за всичко.“

В изявление в понеделник до AP относно предполагаемия разузнавателен документ, Обединените арабски емирства заявиха, че служители на ОАЕ не са видели документа и твърденията относно ФСБ са "категорично неверни“.

"Ние опровергаваме всякакви обвинения относно споразумение за задълбочаване на сътрудничеството между ОАЕ и службите за сигурност на други държави срещу друга държава“, се казва в изявлението. "ОАЕ имат дълбоки и отличителни отношения с всички страни, отразяващи техните принципи на откритост, партньорство, изграждане на мостове и работа за обслужване на общите интереси на страните и народите за постигане на международен мир и сигурност.“

Изтичането на предполагаемия документ идва, когато служители на Емирството пренастроиха външната си политика в Близкия изток след поредица от атаки, приписвани на Иран. Атаки, поети от подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен, удариха Абу Даби през 2022 г., убиха трима души и накараха разположените на място американски сили да отговорят с ракетен огън от Patriot.

През времето оттогава и тъй като Емирствата усетиха, че присъствието на Америка в региона намалява след хаотичното изтегляне от Афганистан, ОАЕ постигна разведряване с Иран. Това е така, въпреки че Съединените щати поддържат множество военни бази и разполагат хиляди войници и оръжия в региона, включително във въздушната база Ал Дафра в Абу Даби. Дубайското пристанище Джебел Али остава най-натовареното пристанище на ВМС на САЩ извън континенталната част на страната.

ОАЕ също остават едно от малкото места, които все още изпълняват ежедневни директни полети до Москва след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Това доведе до навлизането на пари, мегаяхти и руски граждани в ОАЕ, автократична федерация от седем емирства на Арабския полуостров.

Отношенията между САЩ и ОАЕ се влошиха през последното десетилетие, след като владетелят на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян утвърди властта си. При администрацията на Тръмп ОАЕ дипломатически признаха Израел.