Жителите на 9 населени места в община Асеновград се обявиха против кариерите за добив на мрамор и мраморна баластра в района на селата. Терените са в защитена горска територия и са включени в екомрежата "Натура 2000". Хората са потърсили съдействие от общинските съветници в Общински съвет – Асеновград, но не са били подкрепени и затова смятат да предприемат протестни действия. 

За "Фокус" казуса коментира Мая Христозова, представител на Местния инициативен комитет:

- Здравейте, г-жо Христозова. Какъв е проблемът с кариерите?

- Ние внесохме проекторешение и предложение към Общински съвет – Асеновград, да приемат решение за забрана смяна на ПУП на защитени горски територии. Говорим за горски територии в защитена зона "Натура 2000". Целта ни беше ОбС – Асеновград да приеме това решение с цел районът, който е в защитена зона и в близост до селата, да бъде предпазен от каквито и да било инвестиционни намерения, които целят унищожаване на селата ни и разрушаване на природата.

Внесохме си документите в Общинския съвет в срока, който ни беше даден от Общински съвет, документите минаха през правна комисия към Общински съвет и бяха одобрени. На заседанието на ОбС на 22 февруари в 9 часа трябваше нашите точки да бъдат гласувани дали да бъдат част от дневния ред. Ние не бяхме включени в официалния дневен ред, трябваше по време на самото заседание да видим дали ще бъдат част от дневния ред и, ако бъдат включени, трябваше да има гласуване дали тези защитени горски територии да бъдат в режим забрана за смяна на ПУП или не. Когато дойде време да се гласували дали въобще да влезем в дневния ред, общинските съветници не пожелаха да ни включат. Те гласуваха "въздържал се“ или въобще не гласуваха. Партиите, които се въздържаха или не гласуваха, бяха ГЕРБ, ДПС и БСП. Бяхме подкрепени единствено от НФСБ, Зелено движение и Демократична България.

Т.е. общинските съветници отказаха въобще да ни допуснат да бъдем част от това заседание, да се дискутира казуса с кариерата, да се гласува дали да има такава забрана за смяна на ПУП на тези защитени горски територии или не. Те абсолютно категорично отказаха да имат каквото и да било общо с нас.

Това за нас беше неприятна изненада и предизвика голямо учудване, тъй като по-голяма част от селата – говорим за 9 села, са с преобладаващо ГЕРБ население, ние сме гласували за ГЕРБ, а точно ГЕРБ по време на заседанието на Общинския съвет се въздържаха или не гласуваха. С това те ни направиха бойкот и не ни включиха в дневния ред на заседанието, дори не се стигна до някакво друго гласуване.

- Инициативния комитет правили ли сте опити да се свържете с групите общински съветници и чрез тях да бъде внесено това предложение?

- Според Наредбата за работа на Общинския съвет в община Асеновград ние нямаме право да внесем предложение като гражданска организация. Ние бяхме задължени да внесем предложението чрез общински съветник, кметски наместник или кмет. Още януари месец говорихме с общински съветници от различни политически партии и ги попитахме дали те биха внесли едно такова проекто решение. Единствените, които откликнаха на нашия призив, бяха от Зелено движение. Всъщност това наше проекто решение, тази декларация, която искахме да подпишат, беше внесена от представител на Зелено движение – Демократична България. Останалите пасуваха и казаха: "Намерете начин, внесете го чрез някой друг“.

- Какво следва оттук нататък?

- Оттук нататък следват протести срещу община Асеновград. Ние вече знаем кои са така наречените "врагове“, които целят унищожаване и обезлюдяване на селата, кои са политическите партии, които стоят зад тези пагубни инвестиционни намерения и определено ще водим политика, която ще бъде против тях.

Имаме планирана среща с кмета на общината г-н Христо Грудев и се надяваме на подкрепа от негова страна. Ако и това не се случи, ще продължим с протестни действия пред общината и в общината.

- Насрочен ли е вече конкретен протест?

- До момента нямаме все още дата на конкретен протест, тъй като срещата с кмета на общината тепърва предстои и изчакваме да видим неговата реакция и тогава ще планираме следващи действия.

Ние сме изключително разочаровани от определени политически партии, за които ние сме гласували. Ние сме 9 села, преобладаващо сме гласували за ГЕРБ и едното село – за ДПС. Много неприятна изненада от страна на общинските съветници, а това, че някои от тях дори не гласуваха, бих казала, че направо е антипопулистко, защото ние им плащаме заплати да имат мнение, да гласуват, а те дори не пожелаха да гласуват.

- Има ли общински съветници от тези 9 села?

- Да, има, повече от двама са.

- С тях контактували ли сте?

- Правили сме опит да контактуваме. По-голяма част от общинските съветници са абсолютно недостижими. Недосегаеми. Правили сме опити да контактуваме с двама конкретни общински съветници, които са жители на тези села, но те не желаят диалог с нас.

- Преди време "Фокус" писа, че подготвяте подписка срещу кариерите. Внесохте ли я при областния управител?

- Преди месец може би внесохме при областния управител възраженията на жителите на селата и броя на подписалите се, без самата подписка. Към онова време бяха 1500 подписа, в момента имаме към 3000 събрани. Получихме становище от областния управител.

- Обърнахте ли се към РИОСВ?

- Разбира се, че се обърнахме към РИОСВ. Внесли сме всички възражения и жалби. Не сме получили никакъв смислен отговор от РИОСВ, въпреки че 14-дневният срок изтече няколко пъти. На сайта на РИОСВ няма актуализирана информация за двете кариери. За момента РИОСВ – Пловдив е в "подводно мълчание“, не реагират на нашите многобройни възражения, които внасяме буквално всяка седмица.