Ян-Ленард Щруф е един от редовните участници на ATP 250 надпреварата Sofia Open в столицата ни. Той вече е на полуфиналите за първи път в кариерата си и изживява един от най-интересните сезони в кариерата си. По-рано през годината 33-годишният германец достигна първия си "Мастърс" финал - в Мадрид, където загуби от Карлос Алкарас. 28-ят в световната ранглиста коментира разразилия се проблем през последните месеци с топките в тура. Той сподели мнението на Новак Джокович, Даниил Медведев, Бен Шелтън и други, че ако се играе с различен тип от тях на всяко отделно състезание, това ще причинява все по-чести контузии.

За четвърти път си на Sofia Open и си трети поставен в основната схема. Усещаш ли допълнително напрежение този път?

- Не, не. Не усещам напрежение. Щастлив съм, че съм тук. Хубав турнир е. Централният корт е много добър. Всеки се отнася мило с играчите тук и както казах, имаше малко време за подготовка на надпреварата, а се върши невероятна работа и се чувствам добре тук, харесва ми.

Сега Sofia Open бе организиран за 2-3 седмици. Бил ли си на турнир, който е имал толкова малко време за подготовка? Трябва да е за рекордите на "Гинес", нали?

- Да, възможно е. Изключително е как успяха да го подготвят. Имат много познания от изминалите години. Не е като да са тръгнали от нулата до всичко, но да се справиш с всичко в този кратък отрязък от време, е изумително.

Игра два финала на две различни настилки (б.ред. Мадрид на клей, Щутгарт, трева) тази година. В кой компонент постигна най-голям напредък, за да си толкова успешен на клей и трева?

- Играл съм много полуфинали преди. В Мадрид бе невероятна серия тази година. Беше бърза настилка, бе хубаво да се играе. В Щутгарт, на домашна почва също беше прекрасно. Сервирах добре, играх много агресивен тенис, което бе ключово.

Много играчи като Джокович, Медведев, Шелтън споделиха, че е рисково да се играе на всяка надпреварата с различни топки, защото има огромен шанс да се получи контузия в китката, лакътя, рамото. Какво е мнението ти за този проблем в последните месеци?

- Понякога е трудно да се нагодиш към топките, защото на някои турнири играеш с различни и е по подобие на настилките - те се менят - бързи, бавни или надморската височина като тук. Трудно е, ако се сменят и топките. Всички играчи ще искат да използват едни и същи топки, стабилни. Доста от тях биха го подкрепили, но да не са прекалено много промени. Трудно е. Дано успеят да решат проблема.

Ако имаше магическа пръчка, кой краен резултат от кариерата си би променил?

- Ако мога да променя един двубой...трудно е, много. Ще има доста срещи, всички, които съм загубил, със сигурност. Бих желал да променя резултата от финала в Мадрид. Да спечеля "Мастърс“ ще е изключително. Бе оспорвано, страхотен мач.